Σε υψηλό έξι εβδομάδων το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό έξι εβδομάδων το πετρέλαιο
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 70, 60 δολάρια και το Brent στα 74,01 δολάρια

Σε υψηλό έξι εβδομάδων κινούνται οι διεθνείς τιμές πετρελαίου την Τρίτη λόγω του τυφώνα "Νίκολας" που σαρώνει το Τέξας αυτή την εβδομάδα. Την ώρα που η αμερικανική βιομηχανία αγωνίζεται να επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα παραγωγής μετά τον τυφώνα Άιντα που προκάλεσε όλεθρο στις ακτές του Κόλπου, η αμερικανική παραγωγή κινδυνεύει να αντιμετωπίσει νέες διακοπές.

Από τη Δευτέρα άρχισαν να εκκενώνονται κάποιες από τις υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς τα χερσαία διυλιστήρια πετρελαίου άρχισαν να προετοιμάζονται για την νέα τροπική καταιγίδα, η οποία κατευθυνόταν προς την ακτή του Τέξας με ταχύτητα 113 χλμ. την ώρα απειλώντας τα παράλια του Τέξας και της Λουιζιάνα.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο τυφώνας θα προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση στην ακτή του Κόλπου σε μια εποχή που προσπαθούσαν να υπολογίσουν πόσο καιρό θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται η παραγωγή από τον προηγούμενο τυφώνα, εκτιμά ο Satoru Yoshida, αναλυτής βασικών προϊόντων στη Rakuten Securities.

Περισσότερο από το 40% της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κόλπου των ΗΠΑ παρέμεινε εκτός τη Δευτέρα, δύο εβδομάδες αφότου ο τυφώνας Άιντα χτύπησε τις ακτές της Λουιζιάνα, σύμφωνα με την υπεράκτια ρυθμιστική αρχή Bureau of Safety and Environmental Enforcement (BSEE).

Αλλά ο Hiroyuki Kikukawa, γενικός διευθυντής έρευνας στη Nissan Securities, περίμενε ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα ήταν βραχύβια.

Η ανοδική πορεία της αγοράς μπορεί να είναι περιορισμένη καθώς η θερινή περίοδος οδήγησης των ΗΠΑ συρρικνώθηκε, ενώ υπάρχουν πιθανές αυξήσεις στην προσφορά από τις προγραμματισμένες απελευθερώσεις πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, καθώς και την πιθανή επανέναρξη της εξαγωγής πετρελαίου από το Ιράν, είπε.

Οι έμποροι σημείωσαν ότι η προγραμματισμένη απελευθέρωση πετρελαίου από την Κίνα από στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου (SPR) θα μπορούσε να ενισχύσει τις διαθέσιμες προμήθειες στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Οι ελπίδες για συνομιλίες για μια ευρύτερη πυρηνική συμφωνία μεταξύ Ιράν και Δύσης αυξήθηκαν μετά την επίτευξη συμφωνίας του ΟΗΕ με την Τεχεράνη την Κυριακή.

Την Τρίτη το μεσημέρι (14:16 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 70, 60 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,64% και το Brent στα 74,01 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,71%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider