Πετρέλαιο: Οι προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης πιέζουν τις τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Οι προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης πιέζουν τις τιμές
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 68,64 δολάρια το Brent στα 70,94 δολάρια.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου και την Παρασκευή, αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι η άνοδος της ζήτησης για αργό και τα προϊόντα του επιβραδύνθηκε απότομα, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως ανάγκασε τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν τους περιορισμούς μετακίνησης.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΙΕΑ, η αυξανόμενη ζήτηση για αργό διακόπηκε τον Ιούλιο και αναμένεται να αυξηθεί με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το υπόλοιπο 2021 λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Τα νέα δεδομένα του ΙΕΑ έχουν ανακόψει το ράλι του πετρελαίου και έχουν φέρει στην επιφάνεια την επίδραση της μετάλλαξης Δέλτα, σημειώνει ο Jeffrey Halley, αναλυτής της OANDA στην αγορά για την Ασία-Ειρηνικό.

Οι τράπεζες έχουν επίσης μειώσει τις προβλέψεις τους για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση.

«Βλέπουμε τώρα την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης να ανακόπτεται αυτόν τον μήνα με τη ζήτηση πετρελαίου να φτάνει μόλις τα 98,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο και κατά μέσο όρο τα 97,9 εκατομμύρ ιατον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο σχεδόν 98 εκατομμυρίων βαρελιών τον Ιούλιο», ανέφερε η JPM Commodities Research.

Ομοίως, η Goldman Sachs μείωσε την εκτίμησή της για το παγκόσμιο έλλειμμα πετρελαίου σε 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από 2,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, καθώς η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει ότι η ανάκαμψη της ζήτησης θα συνεχιστεί παράλληλα με τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού.

Σε αντίθεση, ο ΟΠΕΚ την Πέμπτη διατήρησε τις προβλέψεις του για ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως φέτος και περαιτέρω ανάπτυξη το 2022, παρά την εντεινόμενη ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων COVID-19.

Στη μηνιαία έκθεσή του, ο Οργανισμός αύξησε επίσης τις προσδοκίες του για προμήθειες το επόμενο έτος από άλλους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να "σκανδαλίσουν" τις προσπάθειες του ομίλου και των συμμάχων του προκειμένου να επέλθει ισορροπία στην αγορά.

«Αν και ο ΟΠΕΚ διατήρησε πρόβλεψή του για τη ζήτηση αμετάβλητη, πιστεύουμε ότι οι προοπτικές της βραχυπρόθεσμης ζήτησης έχουν επιδεινωθεί, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι ο όμιλος θα προσαρμόσει τους σχεδιασμούς του για την προμήθεια στην επόμενη συνεδρίασή του», δήλωσε η Caroline Bain, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics.

Την Παρασκευή το μεσημέρι (12:14 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 68,64 δολάρια σημειώνοντας πτώση κατά 0,65% και το Brent στα 70,94 δολάρια σημειώνοντας πτώση κατά 0,52%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider