Citi: Πώς κινούνται οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών - Νέος «κόφτης» στα EPS

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi: Πώς κινούνται οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών - Νέος «κόφτης» στα EPS
Περαιτέρω πτώση αναμένεται να καταγράψουν τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) των ελληνικών μετοχών σε ετήσια βάση τη φετινή χρονιά σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Citi.

Περαιτέρω πτώση αναμένεται να καταγράψουν τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) για την εγχώρια αγορά σε ετήσια βάση τη φετινή χρονιά σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Citi.

Ο αμερικανικός οίκος προβαίνει σε επί τα χείρω αναθεώρηση ως προς τα EPS, αναμένοντας φέτος πτώση κατά 7,5% από 6,8% που εκτιμούσε στις αρχές Αυγούστου, για να κινηθούν υψηλότερα κατά 36,5% το 2022 (η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 40% άνοδο). Αξίζει να σημειωθεί πως χθες και η Jefferies προέβη σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα EPS των ελληνικών μετοχών, αναμένοντας αύξηση της τάξεως του 43,6% για το 2021, «κόβοντας» σε ένα ποσοστό υψηλότερο του 50% την προηγούμενη εκτίμησή της που έκανε λόγο για αύξηση 99,8%. Αντίστοιχα, και για τους επόμενους 24 μήνες μείωσε την εκτίμηση της στο 25,9% από 56,3%.

Συγκριτικά με την Ευρώπη, η πορεία της εγχώριας αγοράς διαφαίνεται πιο προβληματική, καθώς οι εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου κάνουν λόγο για «εκτόξευση» των κερδών ανά μετοχή στο 52,6% για φέτος (από 49,1% που εκτιμούσε προηγουμένως) προτού κινηθούν ήπια ανοδικά στο 6,7% από 8% προηγουμένως, για το 2022. Αντίστοιχα και στις ΗΠΑ, αναμένεται ισχυρή αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή της τάξεως του 41,3% φέτος και του 8,3% το 2022 σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τη Citi, ο δείκτης P/E (τιμή προς κέρδη) για το 2021 διαμορφώνεται στο 12,9x έναντι 10,6x για τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και για το 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί χαμηλότερα στο 9,4x έναντι 9,9x για την περιοχή. H Ελλάδα είναι ωστόσο φθηνή σε σχέση με τις αγορές μετοχών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του κόσμου αφού ο δείκτης P/E στην αγορά των ΗΠΑ κινείται στις 23,1 φορές φέτος και 21, φορές το επόμενος έτος ενώ για την Ευρώπη ο δείκτης τοποθετείται στις 16,5 φορές και τις 15,3 φορές το 2022.

Παράλληλα, ο δείκτης P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) διαμορφώνεται στο 0,9x, αρκετά χαμηλά τόσο σε σύγκριση με τις αγορές της περιοχής όσο και με τις ευρωπαϊκές (2,2x εκτός Βρετανίας) και τις ΗΠΑ (4,7x).

Ως προς το σκέλος της μερισματική απόδοσης των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται στο 3,7% χαμηλότερα από τις αγορές της ευρύτερης περιοχής, τη στιγμή που στη Ευρώπη διαμορφώνεται στο 3% και στις ΗΠΑ στο 1,4%. Ο δείκτης CAPE, ο οποίος είναι ο κυκλικά αναπροσαρμοσμένος πολλαπλασιαστής κερδών (Cyclically Adjusted Price Earnings, ή Shiller’s PE) είναι ο υψηλότερος για την εγχώρια αγορά παγκοσμίως φτάνοντας στο 118x, κάτι που οφείλεται και στο χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού της ελληνικής οικονομίας.

[email protected]

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Tι «βλέπει» τώρα για την εγχώρια αγορά η Jefferies - «Κόβει» τις εκτιμήσεις για τα EPS

gazzetta
gazzetta reader insider insider