Tι «βλέπει» τώρα για την εγχώρια αγορά η Jefferies - «Κόβει» τις εκτιμήσεις για τα EPS

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tι «βλέπει» τώρα για την εγχώρια αγορά η Jefferies - «Κόβει» τις εκτιμήσεις για τα EPS
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της εγχώριας αγοράς μετοχών ως προς το σκέλος των EPS (κερδών ανά μετοχή), προχώρησε η Jefferies, μετά από την «εκρηκτική» άνοδο που ανέμενε προηγουμένως. Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της εγχώριας αγοράς ως προς το σκέλος των EPS (κερδών ανά μετοχή), προχώρησε η Jefferies, μετά από την «εκρηκτική» άνοδο που ανέμενε προηγουμένως.

Έτσι, παρότι ο αμερικανικός οίκος αναμένει ισχυρή αύξηση στα EPS της τάξεως του 43,6% για το 2021, ωστόσο «κόβει» σε ένα ποσοστό υψηλότερο του 50% την προηγούμενη εκτίμησή του που έκανε λόγο για αύξηση 99,8%. Αντίστοιχα, και για τους επόμενους 24 μήνες μειώνει την εκτίμηση του στο 25,9% από 56,3%, τη στιγμή που στην Ευρωζώνη τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να ενισχυθούν κατά 29,7% (40,3% προηγούμενη εκτίμηση) και κατά 11,6% (15,3% προηγούμενη εκτίμηση) για τους επόμενους 12 και 24 μήνες, στις ΗΠΑ κατά 20,3% και 8,9% και στη Βρετανία κατά 28,4% και 7% αντίστοιχα.

Υψηλότερα ωστόσο θα κινηθεί η εγχώρια αγορά, συγκριτικά με τις αναπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές, με τους αναλυτές του οίκου να αναμένουν αύξηση των EPS κατά 24,7% και 10,1% (για 12μηνο 24μηνο) και κατά 24,6% και 10,5% αντίστοιχα.

Παράλληλα, η εγχώρια αγορά μετοχών, σύμφωνα με την Jefferies διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) στο 11,3x για τους επόμενους 12 μήνες, δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) στο 0,93x, δείκτη PEG (δείκτης τιμής προς κέρδη σταθμισμένος με την αύξηση των κερδών) στο 0,7x και 0,5x για τους επόμενους 12 και 24 μήνες, μερισματική απόδοση (D/Y) στο 3,44% και αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) στο 8,6%. Αξίζει να σημειωθεί πως στο scorecard, η εγχώρια αγορά τοποθετείται χαμηλότερα στις αναθεωρήσεις της κερδοφορίας σε σύγκριση με άλλες αγορές.

Jefferies

Η Jefferies, προβαίνει και σε βελτίωση των εκτιμήσεών της για την αναπτυξιακή δυναμική στην περιοχή της Ευρωζώνης αναμένοντας πλέον να διαμορφωθεί στο 5,5% από 5,2% για φέτος προτού υποχωρήσει ελαφρώς το 2022 στο 5% από 4,8% που εκτιμούσε προηγουμένως, ενώ η οικονομία της, αναμένεται να επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι ανέμενε στις αρχές του έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συμπληρωματικά σε αυτό, οι αναλυτές του οίκου διατηρούν στο ακέραιο την εκτίμησή τους για «έκρηξη» των εταιρικών κερδών ανά μετοχή (EPS) των εισηγμένων που απαρτίζουν τον δείκτη Stoxx 600 κατά 67% περίπου για τη φετινή χρονιά και κατά 22% περίπου για το 2022 σε ετήσια βάση, «βλέποντας» το δείκτη να σκαρφαλώνει στις 500 μονάδες (για το 2021) από τις 474,32 μονάδες που βρίσκεται σήμερα. Επιπλέον, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχει ανακοινώσει ένα ποσοστό εταιρειών, περίπου στο 70%, το 33% περίπου ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με το κλάδο των τηλεπικοινωνιών να ξεχωρίζει.

Από τις 217 ευρωπαϊκές εταιρείες που εξέτασε η Jefferies σε συγκεκριμένους κλάδους και ανακοίνωσαν αποτελέσματα τριμήνου, σε ένα σύνολο 272 εταιρειών, το 69,5% ανακοίνωσε EPS υψηλότερα των εκτιμήσεων, το 27% χαμηλότερα, ενώ αντίστοιχα στο σκέλος των πωλήσεων, ένα ποσοστό της τάξεως του 74,4% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, με το 14,6% να παραμένει χαμηλότερα. Θετικότερα σήματα προήλθαν από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, των ειδών πολυτελείας των χρηματοοικονομικών, και του real estate από το σκέλος των πωλήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Jefferies διαμορφώνει ένα «καλάθι» 21 μετοχών που προτιμά από ευρωπαϊκές εταιρείες ειδών πολυτελείας όπως και υπηρεσιών, με σύσταση «buy».

Jefferies

[email protected]

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider