Αγορές | Ξένα Χρηματιστήρια
30-07-2021 | 17:07

Wall Street: Με ήπια πτώση κλείνει η εβδομάδα εν μέσω στοιχείων και εταιρικών αποτελεσμάτων

Newsroom
Μοιράσου το
Wall Street: Με ήπια πτώση κλείνει η εβδομάδα εν μέσω στοιχείων και εταιρικών αποτελεσμάτων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ήπια πτώση στις αμερικάνικες μετοχές καταγράφεται την τελευταίο ημέρα της εβδομάδας, με τους επενδυτές να αξιολογούν πλήθος οικονομικών στοιχείων για τον πληθωρισμό και εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο Dow Jones υποχωρεί οριακά 0,03% στις 35.075 μονάδες.

Ο S&P 500 χάνει 0,29% στις 4.406 μονάδες.

Ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 0,51% στις 15.701 μονάδες.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, απότομη επιτάχυνση 3,5% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, παρουσίασε ο δείκτης δομικού πληθωρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την Παρασκευή, ωστόσο ήταν εντός των προσδοκιών της Wall Street. Ο δείκτης τιμών των δαπανών προσωπικής κατανάλωσης, χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, αναμενόταν να αυξηθεί κατά 3,6% σε μια εποχή που η αμερικανική οικονομία έχει δεχθεί υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις από ό, τι σε περισσότερο από μια δεκαετία. Ακόμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο λεγόμενος δείκτης τιμών καταναλωτή (PCE) αυξήθηκε απότομα 0,5% τον Ιούνιο. Αυτή ήταν και η τέταρτη συνεχόμενη άνοδος και διατήρησε την αύξηση μέσα στο προηγούμενο έτος στο 4%, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το 2008 και διπλάσιο του στόχου του 2% της Fed.

Επιπρόσθετα, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης του κόστους εργασίας στο β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ο δείκτης κόστους απασχόλησης αυξήθηκε κατά 0,7% το β’ τρίμηνο, μετά από άνοδο 0,9% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 0,9%.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, ανώτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα β’ τριμήνου για την Exxon Mobil, καθώς επωφελήθηκε από την άνοδο έως και 20% στην τιμή του αργού κατά την διάρκεια της περιόδου. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση από το FactSet προέβλεπαν για την Exxon να καταγράφει κέρδη ανά μετοχή 1,01 δολάρια, από απώλειες 70 σεντς που είχε σημειώσει πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα προβλέπονταν να αυξηθούν κατά 98% στα 64,64 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την Παρασκευή δείχνει την Exxon να κερδίζει 1,10 δολάρια ανά μετοχή με έσοδα 67,74 δισ.  δολάρια.Αυξημένα κέρδη εμφάνισε η Colgate-Palmolive το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η εταιρεία εμφάνισε κέρδη 703 εκατ. δολάρια ή 83 σεντς ανά μετοχή, από τα 635 εκατ. δολάρια ή 74 σεντς ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 80 σεντς, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της FactSet. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν στα 4,26 δισ. από τα 3,89 δισ., έναντι των εκτιμήσεων για 4,25 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τα περιθώρια κέρδους μειώθηκαν κατά 80 μονάδες βάσης.Κέρδη και πωλήσεις άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών παρουσίασε η Procter & Gamble για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, με την ισχυρότερη επίδοση στον τομέα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς. Τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου ανήλθαν στα 2,91 δισ. δολάρια ή 1,13 δολ. ανά μετοχή, από τα 2,8 δισ. δολάρια ή 1,07 δολ. ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι εκτιμήσεις αναλυτών της FactSet έκαναν λόγο για κέρδη ανά μετοχή ύψους 1,09 δολάρια. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 7,1% στα 18,95 δισ. δολάρια, με τις εκτιμήσεις να τις τοποθετούν στα 18,40 δισ. δολάρια.

Τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων έξι τριμήνων εμφάνισε η Chevron, ανακοινώνοντας -όπως και πολλές άλλες πετρελαϊκές εταιρείες- πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών καθώς η ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου έφερε τις ταμειακές ροές στα προ πανδημίας επίπεδα. Ο κλάδος της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κέρδισε 3,18 δισ. δολάρια για το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου, έναντι ζημιών 6,09 δισ. δολαρίων πέρυσι. Επίσης ο τομέας διύλισης παρουσίασε κέρδη 839 εκατ. από ζημιές 1,01δισ. δολάρια. Σημειώνεται πως τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή των 1,71 δολ. ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street για 1,59 δολ.

Τριπλάσια καθαρά κέρδη εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο η Caterpillar, με τα έσοδα να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,41 δισ. δολάρια, ή 2,56 δολ. ανά μετοχή, από τα 458 εκατ. δολάρια ή 84 σεντς ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι. Εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2,6 από τα 1,27 δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις αναλυτών της FactSet για 2,41 δολάρια. Παράλληλα, τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 28,9% στα 12,89 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 12,51 δισ. δολάρια.

Yπενθυμίζεται πως χθες μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στη Wall Street, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Amazon, τα οποία όμως δεν ενθουσίασαν τους επενδυτές με αποτέλεσμα σήμερα η μετοχή της να χάνει άνω του 7%. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Επιτάχυνση 3,5% του δείκτη δομικού πληθωρισμού - Η μεγαλύτερη μεταβολή από το 1991

ΗΠΑ: Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης του κόστους της εργασίας στο β' τρίμηνο

Colgate-Palmolive: Αυξημένα τα κέρδη στο β' τρίμηνο, μειώθηκαν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους