Παγετός, ξηρασία και «Λα Νίνια» απειλούν τις σοδειές του καφέ - Τι συμβαίνει με την τιμή

Ελίνα Δημαρτίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγετός, ξηρασία και «Λα Νίνια» απειλούν τις σοδειές του καφέ - Τι συμβαίνει με την τιμή
καφές
Ειδικοί χτυπούν «καμπανάκι» για τα καιρικά φαινόμενα και τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής των τελευταίων έξι ετών το 2022. 

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι τιμές του καφέ, καθώς ο χειρότερος παγετός των τελευταίων 25 ετών και η ξηρασία απειλούν τις καλλιέργειες καφέ στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, με τους ειδικούς να χτυπούν «καμπανάκι» για τα καιρικά φαινόμενα και τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής των τελευταίων έξι ετών το 2022.

Την Τρίτη, οι θερμοκρασίες στις περιοχές καλλιέργειας καφέ στη Βραζιλία υποχώρησαν κάτω από το μηδέν, ενώ ακόμα ένα κρύο μέτωπο αναμένεται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Ο παγετός είναι το δεύτερο «χτύπημα» στους καλλιεργητές, μετά από μια έντονη ξηρασία που άφησε τα χωράφια εξαντλημένα. Μάλιστα, η ξηρασία μπορεί να επιδεινωθεί, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν την επιστροφή του φαινομένου «Λα Νίνια» (σ.σ. το αντίθετο φαινόμενο από το «Ελ Νίνιο»). Οι πιθανότητες εμφάνισης του φαινομένου είναι στο 45% για την περίοδο μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, 55% από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο και 62% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον των καιρικών συνθηκών, σημειώνονται καθυστερήσεις στη μεταφορά από την Κολομβία, λόγω της πολιτικής αναταραχής, αλλά και εκτόξευση των ναύλων παγκοσμίως. Τα προβλήματα στον κλάδο του καφέ «ξεκίνησαν με την έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων στις αρχές του έτους», δήλωσε στο MarketWatch ο John Caruso της RJO Futures, ενώ οι αρνητικοί παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς επιδεινώθηκαν με μορφή χιονοστιβάδας.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες καταστρέφουν τις προοπτικές για το 2022, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για μια παραγωγή που θα αναπλήρωνε τα αποθέματα, τα οποία κινούνται κοντά σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Σημειώνεται πως η επόμενη χρονιά είναι κρίσιμη για τις φυτείες του καφέ, καθώς τα δέντρα βρίσκονται σε διετή κύκλο και υπό κανονικές συνθήκες θα παράγουν περισσότερο το 2022.

Την Πέμπτη, τα futures του εμπορεύματος κατέγραψαν άνοδο 10%, στη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από το 2014 και το υψηλότερο κλείσιμο σε πάνω από έξι χρόνια. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του καφέ, αυτό του Σεπτεμβρίου, ενισχύθηκε 17,7 σεντς ή 10% κλείνοντας στα 1,94 δολάρια η λίβρα, ενώ διαπραγματεύεται περίπου 20% υψηλότερα σε επίπεδο εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

Επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι

«Η μικρή σοδειά της Βραζιλίας είναι πιθανό να μειωθεί περισσότερο και οι αυξημένες τιμές του καφέ να ενισχυθούν περαιτέρω», δήλωσε ο Isaac Olvera της ArrowStream. «Φαίνεται ότι οι επιπτώσεις στις τιμές είναι πιθανό να επεκταθούν έως το 2022».

«Η τιμή του καφέ αυξήθηκε αυτήν την εβδομάδα λόγω του ασυνήθιστου παγετού στη Βραζιλία», δήλωσε στο Marketwatch ο Sal Gilbertie της Teucrium Trading. Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που τα δέντρα του καφέ ανθίζουν και είναι «ευάλωτα» στη Βραζιλία, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι είναι πάντα ένας επικίνδυνος μήνας για παγετό, αλλά «φέτος επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι της αγοράς».

Τα ιστορικά ρεκόρ

Δυστυχώς για τους λάτρεις του καφέ, την τελευταία φορά που ένας ισχυρός παγετός έπληξε τη Βραζιλία, το 1994, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αυξηθούν οι τιμές λιανικής σε ύψη ρεκόρ. Τα futures ξεκίνησαν να κάνουν ράλι τον Απρίλιο του ίδιου έτους και κορυφώθηκαν τον Ιούλιο. Την περίοδο Ιουνίου - Αυγούστου, η μέση τιμή για τους καταναλωτές αυξήθηκε από 2,60 δολάρια στο ρεκόρ των 4,68 δολαρίων ανά λίβρα. Μια ακόμη αύξηση οδήγησε τις τιμές σε νέα υψηλά τον Αύγουστο του 1997.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider