Ευρωπαϊκές αγορές: Η εβδομάδα ξεκίνησε με ισχυρές απώλειες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκές αγορές: Η εβδομάδα ξεκίνησε με ισχυρές απώλειες
Στις πρώτες συναλλαγές της ημέρας, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε περί το 1,2%, με τον κλάδο του ταξιδιού και της ψυχαγωγίας να ηγούνται στις απώλειες με πτώση 2,4%. 

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς οι αγορές επιχειρούν να δουν τι θα ακολουθήσει μετά τη συμφωνία του OPEC+ για την παραγωγή πετρελαίου, ενώ συνεχίζουν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό και τα αυξημένα κρούσματα Covid-19.

Αυτή την ώρα, ο Stoxx 600 διολισθαίνει 2,16% στις 444.92 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτει 2,24% στις 6.851 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 2,61% στις 15.134 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει επίσης 2.40% στις 6.405 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 3,28% στις 24.975 μονάδες.

Ενδοσυνεδριακά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωσε τη χειρότερη επίδοση δύο μηνών, με τις απώλειές του να φθάνουν το 2,3%.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο φόβος για την COVID οδήγησε τις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών και των εταιρειών υπηρεσιών ψυχαγωγίας στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους. Πτώση 5% έως 6% σημείωσαν οι μετοχές της εταιρείας διεξαγωγής κρουαζιερών Carnival καθώς και των αεροπορικών εταιρειών easyJet και IAG (ιδιοκτήτριας της British Airways).

Οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν να ακολουθούν την πορεία των ασιατικών, με φόντο τη συμφωνία OPEC+. Κατά τη συνεδρίαση της Κυριακής, δόθηκε τέλος σε μία έντονη διαμάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με την πολιτική εφοδιασμού που θα ακολουθούσε το καρτέλ και τον υπολογισμό της ποσόστωσης (την γραμμή βάσης που θα ληφθεί υπ' όψιν προκειμένου να υπολογιστούν οι περικοπές). Πλέον, με βάση τα νέα δεδομένα, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα έχουν, όπως είχε γίνει απαιτητό, τη δυνατότητα να υπολογίζονται οι περικοπές με βάση έναν υψηλότερο πήχη.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν πάνω από 2% μετά τη χθεσινή συμφωνία του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής. Η τιμή του μπρεντ σημείωνε πτώση 1,70 δολάρια στο χαμηλό επίπεδο πέντε εβδομάδων των 71,85 δολαρίων ανά βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού μειώθηκε αντίστοιχα στα 70,59 δολάρια.

Στην Ασία, οι δείκτες Nikkei στο Τόκιο και Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, υποχώρησαν 1,3%, ενώ τα κρούσματα στη Σιγκαπούρη έφτασαν το Σαββατοκύριακο σε υψηλό επίπεδο 11 μηνών. Στην Ταϊλάνδη σημειώθηκε η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την αρχή της πανδημίας και στο Σίδνεϋ ανεστάλησαν οι εργασίες στον κατασκευαστικό τομέα καθώς αυξήθηκαν και εκεί τα κρούσματα.

Το συναίσθημα στη Ευρώπη είναι επηρεασμένο από τον απόηχο των καιρικών καταστροφών και των χαμένων ζωών από της πλημμύρες στην Γερμανία και το Βέλγιο.

Παράλληλα, το νέο κύμα κρουσμάτων Covid, παράλλαξης Δέλτα, σε όλη την Ευρώπη συνεχίζει να επιβαρύνει το κλίμα, με διάφορες χώρες να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων προστασίας. Προς την αντίθετη κατεύθυνση κινείται η Βρετανία, η οποία αποφάσισε την άρση όλων των μέτρων παρά τον υψηλό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. Μάκρο

Άνοδο σημείωσε η κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη για τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Σε μηνιαίο επίπεδο, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι ανόδου 0,4% τον Απρίλιο.

Στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, τα αμερικανικά futures καταγράφουν πτωτική κίνηση πριν το άνοιγμα της αγοράς, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως τα αυξημένα κρούσματα covid θα βάλουν «φρένο» στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Η Bank of America αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας φέτος στο 6,5% από 7%, αλλά διατήρησε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 5,5% το επόμενο έτος.

Μετοχές που επωφελούνται άμεσα από το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού, ηγούνται των απωλειών, με τις μετοχές της Royal Caribbean και της United Airlines να καταγράφουν πτώση 2%. Νωρίτερα, το πρωί της Παρασκευής, το 10ετές χρεόγραφο δημοσίου σημείωσε πτώση 2 μονάδων βάσης στο 1,27%.

Τα futures που συνδέονται με τον Dow Jones Industrial Average πέφτουν 303 μονάδες ή 0.9%, τα S&P 500 futures σημειώνουν πτώση 0.6%. Τα Nasdaq-100 futures χάνουν 0.3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider