Πάνω από τα 75 δολάρια το αμερικανικό αργό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από τα 75 δολάρια το αμερικανικό αργό
Άνοδο που ξεπέρασε το 1% κατέγραψε το αμερικανικό αργό. Οριακή πτώση για το Brent.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα συμβόλαια αργού πετρελαίου την Τρίτη, καθώς το αδιέξοδο στον OPEC+ παραμένει και με τη Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) να προειδοποιεί ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς.

Έτσι, το συμβόλαιο WTI παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 1,5% ή 1,13 δολάρια φτάνοντας στα 75,22 δολάρια το βαρέλι και σε υψηλό άνω των δύο ετών, τη στιγμή που το Brent κατέγραψε κέρδη 1,66% στα 76,34 δολάρια το βαρέλι.

Στην τελευταία έκθεσή του η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας παρακολουθούν στενά την προοπτική διόγκωσης του ελλείμματος στην προσφορά εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών -μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+ .

«Οι αγορές πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς έως ότου υπάρξει σαφήνεια στην πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ +. Και η μεταβλητότητα δεν βοηθά στην εξασφάλιση ομαλών και ασφαλών ενεργειακών μεταβάσεων - ούτε είναι προς το συμφέρον ούτε των παραγωγών ούτε των καταναλωτών », προειδοποίησε η IEA.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ+ εγκατέλειψε τις συνομιλίες που θα οδηγούσαν σε συμφωνία για αύξηση της προσφοράς πετρελαίου. Οι περισσότεροι αντιπρόσωποι συμφώνησαν προσωρινά να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως σε μηνιαίες δόσεις από τον Αύγουστο έως ότου αντιστραφούν οι τελευταίες περικοπές πετρελαίου. Αυτό ήταν πιθανό να επεκτείνει τις περικοπές εφοδιασμού έως το τέλος του 2022.

Τα ΗΑΕ απέρριψαν αυτά τα σχέδια, ωστόσο, επιμένοντας σε μια υψηλότερη βάση από την οποία θα υπολογίζονται οι περικοπές για να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider