ΙΕΑ για πετρέλαιο: Το αδιέξοδο του ΟΠΕΚ+ είναι κακά νέα για παραγωγούς και καταναλωτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΕΑ για πετρέλαιο: Το αδιέξοδο του ΟΠΕΚ+ είναι κακά νέα για παραγωγούς και καταναλωτές
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς μετά τη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων τους εκτός του ΟΠΕΚ, δημιουργώντας ένα αδιέξοδο.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς μετά τη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων τους εκτός του ΟΠΕΚ, δημιουργώντας ένα αδιέξοδο.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεση για την αγορά πετρελαίου, η IEA ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας παρακολουθούν στενά την προοπτική διόγκωσης του ελλείμματος στην προσφορά εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών -μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+ .

«Οι αγορές πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς έως ότου υπάρξει σαφήνεια στην πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ +. Και η μεταβλητότητα δεν βοηθά στην εξασφάλιση ομαλών και ασφαλών ενεργειακών μεταβάσεων - ούτε είναι προς το συμφέρον ούτε των παραγωγών ούτε των καταναλωτών », προειδοποίησε η IEA.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ+ εγκατέλειψε τις συνομιλίες που θα οδηγούσαν σε συμφωνία για αύξηση της προσφοράς πετρελαίου. Οι περισσότεροι αντιπρόσωποι συμφώνησαν προσωρινά να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως σε μηνιαίες δόσεις από τον Αύγουστο έως ότου αντιστραφούν οι τελευταίες περικοπές πετρελαίου. Αυτό ήταν πιθανό να επεκτείνει τις περικοπές εφοδιασμού έως το τέλος του 2022.

Τα ΗΑΕ απέρριψαν αυτά τα σχέδια, ωστόσο, επιμένοντας σε μια υψηλότερη βάση από την οποία θα υπολογίζονται οι περικοπές για να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για πιθανή αύξηση της παραγωγής αργού μετά τα τέλη Ιουλίου, αφήνοντας τις αγορές πετρελαίου σε limbo, καθώς η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων ανακάμπτει από την κρίση που επέφερε η πανδημία.

Οι τιμές πετρελαίου

Η IEA αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος και κατά επιπλέον 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022, παραμένοντας εν πολλοίς σταθερή στην πρόβλεψη του περασμένου μήνα.

Στο μεταξύ, η «απομακρυσμένη» πιθανότητα μιας μάχης για μερίδιο στην αγορά μεταξύ των παραγωγών επικρέμαται πάνω από την αγορά ενέργειας, επισήμανε η ΙΕΑ, προειδοποιώντας ότι οι υψηλότερες τιμές καυσίμων και ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός θα μπορούσαν να βλάψουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Η αβεβαιότητα γύρω από τον πιθανό παγκόσμιο αντίκτυπο της έντονα μεταδοτικής μετάλλαξης δέλτα του κορονοϊό είναι επίσης πιθανό να επηρεάσει το κλίμα στην αγορά τους προσεχείς μήνες, σημείωσε η Υπηρεσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider