Πετρέλαιο: Άκαρπες οι συνομιλίες στον OPEC - Σε υψηλό τριετίας οι τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Άκαρπες οι συνομιλίες στον OPEC - Σε υψηλό τριετίας οι τιμές
Ο OPEC και οι σύμμαχοί του δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την πολιτική παραγωγής πετρελαίου εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Σαουδική Αραβίας και ΗΑΕ. 

Κέρδη εξακολουθεί να καταγράφει το πετρέλαιο την Τρίτη, με το brent να βρίσκεται πάνω από τα 77 δολάρια το βαρέλι, καθώς η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μελών του OPEC ώθησε τις τιμές σε υψηλό τριετίας, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της κατάρρευσης της ενότητας της συμμαχίας και επαναφέροντας τις ανησυχίες για πιθανή υπερπροσφορά πετρελαίου.

Το brent καταγράφει άνοδο 0,45% στα 77,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI ενισχύεται 1,8%, στα 76,53 δολάρια το βαρέλι.

Οι εκτιμήσεις ότι ο OPEC+ δεν θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στην παραγωγή από τον Αύγουστο προσφέρουν υποστήριξη στις τιμές αλλά οι επενδυτές παραμένουν σε στάση αναμονής καθώς υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν τα μέλη από τον επόμενο μήνα, σημειώνει ο Toshitaka Tazawa, αναλυτής στο χρηματιστήριο Fujitomi Co.

Ο Ιρακινός υπουργός πετρελαίου Ihsan Abdul Jabbar από την πλευρά του δήλωσε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί για την τρέχουσα συμφωνία με τον OPEC και τους συμμάχους του και δεν θέλει να δει τις τιμές του πετρελαίου να ανεβαίνουν πάνω από τα σημερινά επίπεδα για να επιτευχθεί σταθερότητα. Εξέφρασε, επίσης την ελπίδα ότι σε 10 ημέρες θα μπορούσε να οριστεί μία νέα συνάντηση.

Τι συνέβη τη Δευτέρα;

Οι υπουργοί των κρατών - μελών του OPEC+ διέκοψαν τις συνομιλίες για την παραγωγή πετρελαίου και δεν όρισαν ημερομηνία για νέα συνάντηση πυροδοτώντας περαιτέρω το αβέβαιο κλίμα που έχει καλλιεργηθεί από τη διαφωνία Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ ως προς την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο όμιλος για τη χαλάρωση των περιορισμών.

Ο OPEC και οι σύμμαχοί του δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την πολιτική παραγωγής πετρελαίου εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ. Μάλιστα, η σύγκρουση μεταξύ των δύο είναι ιδιαίτερα έντονη κάτι που μπορεί να οδηγήσει τα ΗΑΕ σε εγκατάλειψη της συμμαχίας ή ακόμα και σε πόλεμο τιμών. Το ζήτημα ωστόσο παραμένει καθώς θα πρέπει να καθοριστεί άμεσα μια νέα ημερομηνία συνεδρίασης των μελών του OPEC+ ώστε να αποφευχθεί μια συνέχεια στο ράλι των συμβολαίων του «μαύρου χρυσού».

Ο OPEC+ είχε επιδιώξει να αυξήσει την προσφορά κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021 και πρότεινε την παράταση της διάρκειας των περικοπών έως το τέλος του 2022. Πέρυσι, για να αντιμετωπίσει τη χαμηλότερη ζήτηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο OPEC+ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από το Μάιο του 2020 έως το τέλος Απριλίου 2022.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν δηλώσει ότι, ενώ υποστήριζαν την πρόταση για αύξηση, αντιτάχθηκαν στους όρους της επέκτασης, οι οποίοι ανέφεραν ότι θα πρέπει να εξαρτώνται από την αύξηση της λεγόμενης γραμμής βάση, η οποία καθορίζει το πόσο πετρέλαιο επιτρέπεται να αντλεί μια χώρα.

Στα 80 ή 100 δολάρια το πετρέλαιο;

Η αγορά πετρελαίου είναι πιθανό να σφίξει περαιτέρω και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει το brent στα 80 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Σεπτέμβριο, αναφέρει ο αναλυτής Giovanni Staunovo από την UBS. Ο όμιλος θα μπορούσε ακόμη να καταλήξει σε συμφωνία, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις πιθανότατα θα συνεχιστούν μεταξύ των κρατών μελών. Παραμένει ωστόσο ασαφές εάν η αποτυχία συμφωνίας θα μεταφραστεί σε χαμηλότερα ποσοστά συμμόρφωσης τον επόμενο μήνα. Ομοίως, η Citi αναφέρει ότι το πετρέλαιο μπορεί να φθάσει τα 80 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα από το αναμενόμενο μετά από τη διακοπή των συνομιλιών του OPEC+. «Οι τιμές του πετρελαίου πάνω από αυτό το επίπεδο θα εμπόδιζαν σοβαρά την τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές», επισημαίνει η τράπεζα.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Νταν Μπρουιλέτ δήλωσε στο CNBC την Τρίτη, πως οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν «πολύ εύκολα» να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες του OPEC+.

«Θα μπορούσατε πολύ εύκολα να δείτε το πετρέλαιο να φτάνει τα 100 δολάρια το βαρέλι - πιθανώς ακόμη υψηλότερο», είπε στην Hadley Gamble του CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε πολυετή υψηλά η τιμή του πετρελαίου, μετά από το αδιέξοδο στον OPEC+

gazzetta
gazzetta reader insider insider