Στο τραπέζι των συνομιλιών επιστρέφουν τα μέλη του ΟΠΕΚ - Στα 76 δολάρια το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο τραπέζι των συνομιλιών επιστρέφουν τα μέλη του ΟΠΕΚ - Στα 76 δολάρια το πετρέλαιο
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 75,21 δολάρια και το μπρεντ στα 76,26 δολάρια.

Στο τραπέζι των συνομιλιών επιστρέφουν οι υπουργοί των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ + τη Δευτέρα αφού δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την πολιτική παραγωγής πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα εν μέσω μιας σπάνιας δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ δύο διαχρονικών συμμάχων του Κόλπου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η διαμάχη ξέσπασε σε μια ευαίσθητη στιγμή για την αγορά πετρελαίου και θα μπορούσε να καθυστερήσει τα σχέδια για την αύξηση της προμήθειας μέχρι το τέλος του έτους. Τις τελευταίες εβδομάδες οι διεθνείς τιμές έχουν ξεπεράσει τα 75 δολάρια το βαρέλι φθάνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών.

Ο ΟΠΕΚ +, ο οποίος συμφώνησε για μείωση ρεκόρ της παραγωγής το 2020 για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των τιμών που προκλήθηκε από το COVID, ψήφισε την Παρασκευή για αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021 και να επεκτείνει τις υπόλοιπες περικοπές έως το τέλος του 2022, αλλά τα ΗΑΕ μπλόκαραν τη συμφωνία.

Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ +, μιας συμμαχίας του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, της Ρωσίας και άλλων παραγωγών, πρέπει να είναι ομόφωνες.

Ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον ΟΠΕΚ, κάλεσε την Κυριακή για «συμβιβασμό και ορθολογισμό» για να εξασφαλίσει μια συμφωνία. Διαβάστε περισσότερα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα, δήλωσαν ότι υποστήριξαν την αύξηση της παραγωγής αλλά δεν συμφωνούν για τις υπόλοιπες περικοπές μέχρι το τέλος του 2022 χωρίς να αναθεωρηθεί το επίπεδο των δικών τους περικοπών το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση υπολογισμού των περικοπών.

Η διαφωνία του ΟΠΕΚ + αποκάλυψε μια αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ. Τα δύο κράτη είχαν χτίσει μια περιφερειακή συμμαχία, συνδυάζοντας οικονομικούς και στρατιωτικούς στόχους για να αντιμετωπίσουν τη σύγκρουση στην Υεμένη και να προβάλουν αξιώσεις σε άλλες περιοχές. Ωστόσο, τα ΗΑΕ έχουν πλέον αποσυρθεί από τη δράση στην Υεμένη, ενώ η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ΗΑΕ στα επιχειρηματικά και τουριστικά επιχειρηματικά δρώμενα της περιοχής.

Την Δευτέρα το πρωί (11:38 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 75,21 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,07% και το μπρεντ στα 76,26 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,12%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις στον ΟΠΕΚ+ για την παγκόσμια παραγωγή

Ήπια κέρδη για το πετρέλαιο εν αναμονή των αποφάσεων OPEC+

OPEC+: Προς αύξηση 2 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ανά ημέρα μέχρι το τέλος του 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider