Πετρέλαιο: Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις στον ΟΠΕΚ+ για την παγκόσμια παραγωγή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις στον ΟΠΕΚ+ για την παγκόσμια παραγωγή
Οι συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας διακόπηκαν  χωρίς συμφωνία για αύξηση της παραγωγής.

Σε διπλωματικό πυρετό βρίσκεται ο ΟΠΕΚ+ εν όψει της νέας συνάντησης των μελών του που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα ύστερα από την διακοπή των διαπραγματεύσεων τις προηγούμενες ημέρες.

Οι συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας διακόπηκαν χωρίς συμφωνία για αύξηση της παραγωγής, καθώς εγείρονται ετερογενείς απαιτήσεις από την πλευρά των πετρελαιοπαραγωγών κρατών του οργανισμού. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αύξησαν τις απαιτήσεις για καλύτερους όρους και στις συνομιλίες επικρατεί αδιέξοδο, το οποίο δυσχεραίνει τη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση της παραγωγής στο πλαίσιο της πανδημίας και των προοπτικών ανάκαμψης της ζήτησης.

«Το τρέχον αδιέξοδο είναι ένα σαφές σημάδι των προθέσεων των ΗΑΕ: έχουν ξεκάθαρη εντολή να αυξήσουν την παραγωγή και θέλουν να ασκήσουν ευρύτερη επιρροή», δήλωσε η Amrita Sen από την Energy Aspects.

Το Αμπού Ντάμπι διατύπωσε την ιδέα να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ στα τέλη του 2020, καθώς θέλει να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο και να αξιοποιήσει τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που έχει κάνει για την επέκταση της παραγωγικής του ικανότητας.

Οι διαφωνίες την προηγούμενη εβδομάδα και η άρνηση των αντιπροσώπων των ΗΑΕ να κάνουν παραχωρήσεις - υποδηλώνει ότι οι εντάσεις θα συνεχιστούν.

Η αποτυχία συμφωνίας σχετικά με την αύξηση της παραγωγής θα συμπιέσει μια ήδη σφιχτή αγορά, ενδεχομένως στέλνοντας τις τιμές του αργού απότομα υψηλότερα. Αλλά το αντίθετο σενάριο βρίσκεται επίσης στο παιχνίδι: εάν η ενότητα καταρρεύσει εντελώς, ένας ελεύθερος για όλους θα καταρρεύσει τις τιμές - όπως έκανε κατά τη διάρκεια του πολέμου τιμών μεταξύ των συμμάχων του ΟΠΕΚ + πέρυσι.

Οι τιμές του αργού έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% φέτος, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης ξεπερνά την αύξηση των προμηθειών του ΟΠΕΚ +. Η πειθαρχία του ΟΠΕΚ οδήγησε στην ανάκαμψη της αγοράς μετά τον πόλεμο των τιμών στις αρχές του 2020. Αυτή η διαμάχη, η οποία ξέσπασε ακριβώς όταν άρχισε η πανδημία - ξεκίνησε από μια διαφωνία μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο, αυτή τη φορά οι Σαουδάραβες και οι Ρώσοι βρίσκονται στην ίδια πλευρά.

«Το ερώτημα είναι αν ο ΟΠΕΚ + θα παραμείνει συνεκτικός και αποτελεσματικός τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και της Ρωσίας να επιτύχουν έναν αποδεκτό συμβιβασμό», υπογραμμίζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider