Πετρέλαιο στα 100 δολάρια; Τι προβλέπουν οι αναλυτές μετά το ράλι του α' εξαμήνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο στα 100 δολάρια; Τι προβλέπουν οι αναλυτές μετά το ράλι του α' εξαμήνου
Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά περισσότερο από 45% τους πρώτους έξι μήνες του 2021, βάζοντας ρότα για τα 80 δολάρια για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των 2,5 ετών.

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά περισσότερο από 45% τους πρώτους έξι μήνες του 2021, βάζοντας ρότα για τα 80 δολάρια για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των 2,5 ετών.

Οι αναλυτές της Wall Street πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο ακόμη μεγαλύτερης ανόδου για τις αγορές αργού πετρελαίου τους προσεχείς μήνες, αν και δεν είναι οι πάντες πεπεισμένοι ότι αυτή θα είναι η εξέλιξη.

Η τιμή του brent κινείται στα 75,65 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας περίπου 0,26%. Το συμβόλαιο του αργού είχε συγκεντρώσει κέρδη άνω του 45% έως τα τέλη Ιουνίου, έχοντας ξεκινήσει από τα 51,80 δολάρια την 1η Ιανουαρίου. Το αμερικανικό WTI κινείται στα 75,10 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,11%. Τους πρώτους έξι μήνες του έτους, το συμβόλαιο συγκέντρωσε κέρδη άνω του 51,4%.

Οι αναλυτές αποδίδουν το ράλι της τιμής του πετρελαίου σε έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της διανομής των εμβολίων για τον κορονοϊό, της σταδιακής χαλάρωσης του lockdown και των μαζικών περικοπών παραγωγής από τα μέλη του OPEC και τους συμμάχους τους -τη λεγόμενη ομάδα OPEC+.

Τι ακολουθεί για την τιμή του πετρελαίου

Κοιτάζοντας μπροστά, η Goldman Sachs εκτιμά πως η τιμή του brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο πάνω από τα 80 δολάρια στο τρίτο τρίμηνο, με πιθανές ξαφνικές αυξήσεις «αρκετά πάνω» από το επίπεδο αυτό, καθώς η ζήτηση επιστρέφει με ένταση. Η JPMorgan, στο μεταξύ, αναμένει ότι οι τιμές πετρελαίου θα διασπάσουν με αποφασιστικότητα το επίπεδο των 80 δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Οι αναλυτές της Bank of America είναι ακόμη πιο bullish. Υποστηρίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100 δολάρια το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Αυτό θα σηματοδοτούσε την επιστροφή σε τριψήφια επίπεδα για πρώτη φορά από το 2014.

Και οι τρεις μεγάλοι οργανισμοί που διατυπώνουν εκτιμήσεις για τις τιμές -OPEC, Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και αμερικανική Υπηρεσίων Πληροφοριών Ενέργειας- αναμένουν ότι η καθοδηγούμενη από τη ζήτηση ανάκαμψη θα ανεβάσει ταχύτητα το β' εξάμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλά επίπεδα το πετρέλαιο εν αναμονή των αποφάσεων του OPEC+

gazzetta
gazzetta reader insider insider