Παραμένει σε υψηλό τριετίας το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραμένει σε υψηλό τριετίας το πετρέλαιο
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 72,98 δολάρια και το μπρεντ στα 75,12 δολάρια.

Κοντά σε υψηλά τριών ετών κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παρά τη μικρή πτώση που καταγράφουν από την Πέμπτη το πρωί καθώς λαμβάνουν ώθηση από τις μειώσεις των αποθεμάτων των ΗΠΑ και την επιτάχυνση της γερμανικής οικονομικής δραστηριότητας.

Οι αμφιβολίες για το μέλλον της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 που θα μπορούσε να τερματίσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές αργού Ιράν υποστηρίζουν επίσης τις τιμές.

«Το αφήγημα παραμένει το ίδιο: η ανάκαμψη στις μεταφορές και στις δραστηριότητες αναψυχής στον δυτικό κόσμο τροφοδοτεί τη ζήτηση πετρελαίου και εξαντλεί τα αποθέματα», έγραψε σε σημείωμα ο Norbert Rücker, επικεφαλής οικονομικών της Julius Baer.

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ζήτησης καυσίμων τροφοδοτούνται από τα στοιχεία στη Γερμανία όπου στη λιανική καταγράφεται το μεγαλύτερο ανοδικό άλμα από την επανένωση της χώρας εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ +, συναντώνται την 1η Ιουλίου, για να συζητήσουν την περαιτέρω χαλάρωση των περικοπών ρεκόρ της περσινής περιόδου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.

«Λαμβάνοντας υπόψη το καλό κλίμα και την ισχυρή ζήτηση, ο ΟΠΕΚ + είναι πιθανό την επόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, τουλάχιστον για τον Αύγουστο, χωρίς να διακυβεύεται η άνοδος που απολαμβάνει η τιμή του πετρελαίου», έγραψαν οι αναλυτές της Commerzbank.

Το μπρεντ κατέγραψε κέρδη πάνω ο από 45% φέτος λόγω των περικοπών προσφοράς του ΟΠΕΚ + και της ανάκαμψης της ζήτησης. Ορισμένα στελέχη του κλάδου θεωρούν ότι το αργό θα επιστρέψει στα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014.

Την Πέμπτη το μεσημέρι (14:35 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 72,98 δολάρια σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 0,14% και το μπρεντ στα 75,12 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,09%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider