Εμπορεύματα: Ορισμένα έχουν ήδη διαγράψει τα κέρδη του 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπορεύματα: Ορισμένα έχουν ήδη διαγράψει τα κέρδη του 2021
Παρά το γεγονός ότι πολλοί μιλούν για μια έκρηξη στις τιμές των εμπορευμάτων, ορισμένες αγορές έχουν ήδη διαγράψει τα κέρδη τους από τις αρχές του έτους και πολλές άλλες ετοιμάζονται να το κάνουν.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί μιλούν για μια έκρηξη στις τιμές των εμπορευμάτων, ορισμένες αγορές έχουν ήδη διαγράψει τα κέρδη τους από τις αρχές του έτους και πολλές άλλες ετοιμάζονται να το κάνουν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας έχουν αναιρέσει την άνοδο του 2021, υποχωρώντας περισσότερο από 20% από το υψηλό οκτώ ετών που πέτυχαν τον Μάιο, ενώ το καλαμπόκι και το σιτάρι έχουν επίσης υποχωρήσει. Ο δείκτης Bloomberg Grains Spot σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009 την Πέμπτη, προτού αλλάξει την πορεία του σήμερα καθώς οι αγορές αντέστρεψαν μερικές από τις απώλειες. Άλλα εμπορεύματα έχουν δει τα ράλι τους να εξανεμίζονται συμπεριλαμβανομένης της πλατίνας, ενώ η ανοδική πορεία του νικελίου, της ζάχαρης ή ακόμη και της ξυλείας έχασε τη δυναμική της.

Το γεγονός ότι ορισμένες αγορές πέφτουν ενώ άλλες - συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου και του κασσίτερου - διατηρούν κέρδη, καταδεικνύει το πόσο άνισα ανταποκρίνονται τα commodities στο άνοιγμα και την επέκταση των οικονομιών. Ενώ αυτές οι πρώτες ύλες έχουν γνωρίσει άνοδο χάρη στα ισχυρά θεμελιώδη της ζήτησης, άλλα αντιμετωπίζουν τα δικά τους μοναδικά εμπόδια, όπως η άμβλυνση των ανησυχιών για την προσφορά σόγιας και η αβεβαιότητα της νομισματικής πολιτικής στην περίπτωση του χρυσού και του αργύρου.

Κάποιες πρώτες ύλες δέχτηκαν επίσης πλήγμα αυτή την εβδομάδα από τα «σήματα» που έστειλε η Fed για αυξήσεις επιτοκίων, το ανοδικό δολάριο και τις προσπάθειες της Κίνας να επιβραδύνει τον πληθωρισμό. Η ασιατική χώρα είπε ότι θα αποδεσμεύσει μέταλλα από τα κρατικά αποθέματα με τακτικό τρόπο ούτως ώστε να ρίξει τις τιμές πίσω σε φυσιολογικό εύρος, εντείνοντας τις προσπάθειες να αποθερμάνει την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.

Φώτο: Getty Images/Ideal image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider