Τρ. Πειραιώς για αποφάσεις Fed: Νωρίτερα οι αυξήσεις επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς για αποφάσεις Fed: Νωρίτερα οι αυξήσεις επιτοκίων
Η ανασκόπηση της ελληνικής τράπεζας στις χθεσινές αποφάσεις των αξιωματούχων της Fed.

Σε αποτίμηση των χθεσινών ανακοινώσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω ανάλυσης της.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση της τράπεζας:

• Όπως αναμενόταν, η Fed διατήρησε το βασικό επιτόκιό της στο εύρος 0,00%-0,25%. Η απόφαση ήταν ομόφωνη. Εκτιμά ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει στο τρέχον επίπεδο έως ότου επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους απασχόλησης και ο πληθωρισμός ανέλθει στο 2% με τάση να το ξεπεράσει ελαφρά (moderately) για κάποιο διάστημα. Ωστόσο, αύξησε από 0,10% σε 0,15% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων (interest rate paid on required and excess reserve balances). Επανέλαβε τη δέσμευσή της να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να στηρίξει την οικονομία στη δύσκολη συγκυρία επιτυγχάνοντας το διττό στόχο της για μέγιστη απασχόληση και μέσον όρο πληθωρισμού στο 2%

• Δήλωσε ότι, επειδή ο πληθωρισμός διατηρούνταν επίμονα υπό του 2%, έχει ως στόχο αυτός να υπερβεί συγκρατημένα (moderately) το 2% για κάποιο διάστημα προκειμένου ο μέσος πληθωρισμός και οι σχετικές προσδοκίες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα να είναι στο 2%. Μέχρι αυτό να συμβεί, η Fed εκτιμά ότι θα διατηρήσει μία νομισματική πολιτική που θα διευκολύνει προς αυτή την έκβαση (accommodative stance of monetary policy).

• Θα συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές κρατικών και τιτλοποιημένων στεγαστικών ομολόγων τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό ($80 δισ. & $40 δισ. αντίστοιχα) έως ότου διαπιστώσει σημαντική περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της.

Διαπιστώνει ενίσχυση των δεικτών της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης αν και οι τομείς της οικονομίας που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία, παρά τη σημειούμενη βελτίωση, παραμένουν αδύναμοι. Επανέλαβε ότι οι εξελίξεις στην οικονομία εξαρτώνται σημαντικά από την πορεία της πανδημίας και ότι παρά την πρόοδο των εμβολιασμών οι κίνδυνοι στην αναπτυξιακή δυναμική παραμένουν.

Θεωρεί ότι η άνοδος του πληθωρισμού σε μεγάλο βαθμό οφείλεται κυρίως σε παροδικού χαρακτήρα παράγοντες. Βάσει των νέων προβλέψεών της εκτιμά για φέτος σημαντικά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και πληθωρισμό αλλά οριακές διαφοροποιήσεις τα επόμενα έτη. Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι το 2023 προβλέπονται 2 αυξήσεις (κατά 0,25 π.μ. έκαστη) έναντι καμιάς τον Μάρτιο. Επίσης, επτά μέλη (έναντι 4 τον Μάρτιο) εκτιμούν αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου το 2022.

Αναφορικά με την αντίδραση των αγορών, η ισοτιμία του ευρώ ως προς το δολάριο μειώθηκε κοντά στο 1,20, ενώ η απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων ενισχύθηκε κοντά στο 0,21%. Παράλληλα, ο μετοχικός δείκτης S&P500 μειώθηκε και το spread των εταιρικών ομολόγων διευρύνθηκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider