Συνεχίζει τις «υψηλές πτήσεις» το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει τις «υψηλές πτήσεις» το πετρέλαιο
Το αμερικανικό αργό κυμαίνεται στα 70,46 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,24% και το μπρεντ στα 72,74 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,30%.

Σε υψηλό διετίας παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω της αισιοδοξίας για ισχυρή οικονομική ζήτηση. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την Παρασκευή, η ζήτηση αναμένεται να υπερβεί τα προ-κορονοϊού επίπεδα έως το τέλος του 2022 και όπως προβλέπει θα ανακάμψει κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος καθώς ο εμβολιασμός προχωρά και οι χώρες επανέρχονται σταδιακά σε μια κανονικότητα.

Ακόμη πιο αισιόδοξος είναι ο ΟΠΕΚ, ο οποίος δήλωσε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 6,6%, ή 5,95 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος ενώ ακόμη πιο φιλόδοξες είναι οι εκτιμήσεις κάποιων αναλυτών για την τιμή.

«Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι προοπτικές ζήτησης συνεχίζουν να ενισχύονται χωρίς να αυξάνονται απαραίτητα και οι προμήθειες», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital LLC στη Νέα Υόρκη.

Άλλοι αναλυτές προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και κάνουν λόγο για αύξηση των τιμών κατά 30% έως το τέλος του 2022. Όπως σημειώνουν ακόμη και αν δεν αναμένεται ότι το πετρέλαιο θα φθάσει στα π.χ 100 δολάρια το βαρέλι, οι επενδυτές εξακολουθούν να προσβλέπουν σε μια σημαντική αύξηση μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά το 2022, με περιορισμένες αυξήσεις παραγωγής μεταξύ των παραγωγών των ΗΠΑ, καθώς και περιορισμένες επενδύσεις ενισχύοντας τις προβλέψεις για τριψήφιες τιμές, λέει η Regina Mayor από την KPMG.

Την Παρασκευή το μεσημέρι (12:08 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό κυμαίνεται στα 70,46 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,24% και το μπρεντ στα 72,74 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,30%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider