Επιπλέον 2 δισ. ευρώ στο αποθεματικό του ΥΠΟΙΚ με νέα έκδοση του ΟΔΔΗΧ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιπλέον 2 δισ. ευρώ στο αποθεματικό του ΥΠΟΙΚ με νέα έκδοση του ΟΔΔΗΧ
Λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση της ΕΚΤ την Πέμπτη, ο ΟΔΔΗΧ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές και να προσθέσει άλλα 2 – 2,5 δισ. ευρώ στα αποθεματικά του με το άνοιγμα της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου του Ιανουαρίου.

Το κλίμα θεωρεται ευνοϊκό, οι αποδόσεις του δεκαετούς παραμένουν χαμηλότερα από τις αντίστοιχες ιταλικές εδώ και πολλές εβδομάδες και η ΕΚΤ δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τις προθέσεις της για το θα κάνει το τρίτο τρίμηνο με τις αγορές του PEPP.

Στο περιβάλλον αυτό, σύμφωνα με διαρροές στο πρακτορείο Reuters – και κατα την συνήθεια του ΥΠΟΙΚ οχι σε ελληνικά ΜΜΕ – ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε την επανέκδοση (εκ νέου άνοιγμα) του δεκαετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με προβλεπόμενη λήξη τον Ιούνιο του 2031.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr το άνοιγμα θα ξεκινήσει με συνολικό στόχο τα 2 δισ. ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται ανάλογα με τις προσφορές που θα γίνουν από τους primary dealers να αυξηθεί στα 2,5 δισ. ευρώ, αν όχι και περισσότερο...

Ο ΟΔΔΗΧ έχει δώσει την σχετική εντολή στις BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Nomura, προκειμένου να ανοίξουν την έκδοση του δεκαετούς και το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο.

Με άλλα λόγια εκτός απροόπτου θα έχει κλείσει πριν από την ανακοίνωση των αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΚΤ της Πέμπτης, γεγονός που επιτρέπεται να «παιχτεί» στην αγορά ενα μικρό στοίχημα που θα «μετρήσει» κάποια bp στην απόδοσή του. Το πρώτο μεγάλο ζήτημα για το Συμβούλιο της Πέμπτης είναι το κατα πόσο η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την συνέχιση χωρίς μείωση των αγορών κρατικών και ιδιωτικών τίτλων στο πλαίσιο του PEPP για το τρίτο τρίμηνο του έτους... Πάνω σ’ αυτό παίζεται και η διαφορά που μπορεί να κερδηθεί ή να χαθεί – μικρά τα μεγέθη βέβαια – στην αυριανή (;) έκδοση του ΟΔΔΗΧ.

Σε κάθε περίπτωση ο μέχρι σήμερα όγκος των αγορών της ΕΚΤ μέσω PEPP για τα ελληνικά ομόλογα είναι 24 δις ευρώ και σχεδόν καλύπτει το σύνολο των «ελεύθερων» στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η ζήτηση να παραμένει πολύ – πολύ μεγαλύτερη από την «προσφορά» από πλευράς ΟΔΔΗΧ, πράγμα που συμπιέζει σχεδόν σταθερά τις αποδόσεις τους κάτω από τα επίπεδα των αντίστοιχων ιταλικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider