Όταν η Goldman Sachs βλέπει περιθώρια ανόδου 1.062,1% για την Τράπεζα Πειραιώς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όταν η Goldman Sachs βλέπει περιθώρια ανόδου 1.062,1% για την Τράπεζα Πειραιώς
Και όμως η Goldman Sachs αναμένει «εκτόξευση» της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στα 17,49 ευρώ.

Σε μια ομολογουμένως περίεργη εκτίμηση προχώρησε η Goldman Sachs για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, αναμένοντας περιθώρια ανόδου 1.062,1% με τιμή στόχο στα 17,49 ευρώ από 1,51 ευρώ.

Ωστόσο ακόμη πιο περίεργο είναι ό,τι παρότι αναμένει «ράλι» για τη μετοχή της τράπεζας, εκφράζει ουδέτερη σύσταση, εκτιμώντας πως οι βασικοί κίνδυνοι είναι:

  • πιθανές αναβαθμίσεις / υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας,
  • η ανακοίνωση πρόσθετων μη αραιωτικών (dilutive) συστημικών λύσεων για τον κλάδο / υλοποίηση των κινδύνων εκτέλεσης γύρω από το σχέδιο «Ηρακλής» (HAPS),
  • θετικές / αρνητικές κεφαλαιακές εκπλήξεις,
  • μια αναβάθμιση / υποβάθμιση των μακροοικονομικών προοπτικών της οικονομίας
  • χαμηλότερη / περαιτέρω συμπίεση των περιθωρίων έναντι των προσδοκιών.
GS

Παράλληλα ο αμερικανικός οίκος εστιάζει στα ακόλουθα:

1. Σχέδιο μείωσης NPE: Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναμένει την ολοκλήρωση των τιτλοποίησεων «Phoenix» και το «Vega» στο β' τρίμηνο (με το υπόλοιπο 50% των επιπτώσεων στα αποτελέσματα και τη μείωση του ενεργητικού - RWA), ενώ οι συναλλαγές «Sunrise» 1 & 2 αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί απόκλιση κατά ένα τρίμηνο, σύμφωνα με τη GS.

2. Ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίου: Από τις προγραμματισμένες non dilutive ενέργειες κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ, περίπου 0,8 δισ. έχει «εξασφαλιστεί» από το πρώτο τρίμηνο φέτος.

3. Κεφάλαια: Η κλίμακα της πιθανής έκδοσης AT1 θα είναι πιθανότατα χαμηλότερη αρχικά, στα 600 εκατ. ευρώ, μετά την αναβάθμιση της αύξησης των ιδίων κεφαλαίων.

4. Ανάπτυξη δανεισμού: Σύμφωνα με τη διοίκηση, η τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει το φετινό στόχο για νέες εκταμιεύσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ (μετά την αύξηση 2,1 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο φέτος) και παραμένει προσηλωμένη στο μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο, αναμένοντας αύξηση στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό στον επιχειρηματικό κλάδο, ενώ το λιανικό εμπόριο θα αναδειχθεί πιο ορατά από το 2022.

5. Έσοδα από συναλλαγές: Μετά τα κέρδη από τους τίτλους ομολόγων στο α' τρίμηνο του 2021, η διοίκηση δεν αναμένει περαιτέρω τέτοια κέρδη βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, η κατάσταση υπόκειται σε κινήσεις αποτίμησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider