Αγορές | Ξένα Χρηματιστήρια
28-05-2021 | 16:39

Με άνοδο η Wall Street προς το τέλος της εβδομάδας, κόντρα στα μάκρο

Newsroom
Μοιράσου το
Με άνοδο η Wall Street προς το τέλος της εβδομάδας, κόντρα στα μάκρο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με κέρδη ξεκίνησαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστήριου, καθώς οι επενδυτές δεν φαίνονται να πτοούνται από τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή.

Παρά το ανοδικό τέμπο στη Wall Street, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επαναφέρουν τις ανησυχίες για περιορισμό των υποστηρικτικών μέτρων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed), την ώρα που παραμένει ερωτηματικό το μέγεθος ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ στην μετά-κορονοϊού εποχή.

Σημειώνεται πως την ερχόμενη Δευτέρα το αμερικανικό χρηματιστήριο θα μείνει κλειστό λόγω της αργίας για την Memorial Day στις ΗΠΑ, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξημένο όγκο συναλλαγών τη σημερινή συνεδρίαση.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ενισχύεται 0,44% ή 152,03 μονάδες στις 34.616 μονάδες.

Ο S&P 500 ανεβαίνει 0,30% ή 12,52 μονάδες στις 4.123 μονάδες.

Ο Nasdaq κερδίζει 0,36% ή 50,15 μονάδες στις 13.787 μονάδες.

Στα οικονομικά δεδομένα της μέρας, ο δείκτης  τιμών προσωπικής δαπάνης καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο να αυξάνεται κατά 3,1% σε ετήσια βάση, από 1,9% προηγουμένως.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια ενίσχυση του σχετικού δείκτη εδώ και 13 χρόνια.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο στο 2,9%.

Υπενθυμίζεται πως η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) εκτιμά πως μια «υγιή» μέτρηση του δείκτη είναι στο 2%, με τη σημερινή ανακοίνωση να «διαβάζεται» ως ακόμα ένα δείγμα πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία της χώρας.

Ακόμα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 7,3% για τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, διαμορφωμένο στα 85,2 δισ. δολάρια από το ρεκόρ ελλείμματος των 92 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο

Εξάλλου, το διαθέσιμο προσωπικό εισόδημα των πολιτών στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 13,1% για τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 20,9% για τον Μάρτιο και αντί πρόβλεψης των αναλυτών για μείωση στο -14,2%.

Ο δείκτης ατομικών δαπανών ενισχύθηκε 0,5% για τον Απρίλιο έναντι αύξηση 4,7% για τον Μάρτιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.