Χρηματιστήριο: Απώλειες 4,36% στην εβδομάδα - «Έκρηξη» τζίρου λόγω τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Απώλειες 4,36% στην εβδομάδα - «Έκρηξη» τζίρου λόγω τραπεζών
Ξεπέρασαν το 10% οι απώλειες στον τραπεζικό δείκτη την Παρασκευή. Τζίρος κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Τα 140 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.

Με βαριές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο την Παρασκευή, καθώς οι πρωινές φήμες για ΑΜΚ της Alpha Bank επιβεβαιώθηκαν με την τράπεζα να ανακοινώνει πως προχωρά σε κινήσεις για αναπτυξιακή αύξηση 800 εκατ. ευρώ. Αυτό πυροδότησε κύμα πωλήσεων τόσο στην Alpha, όσο και στις υπόλοιπες τράπεζες. Παράλληλα, πιέσεις πέρασαν και άλλους δεικτοβαρείς μετοχές που προσπάθησαν ωστόσο να διαχωρίσουν την πορεία τους από τις τράπεζες. Φυσικά η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί καθώς υπάρχει και η ΑΜΚ της Aegean, αλλά και δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το σε ποια τιμή θα γίνει η ΑΜΚ της Alpha.

Το άνοιγμα ενός νέου κύκλου αυξήσεων κεφαλαίων από την Τρ. Περαιώς που θα ακολουθήσουν και οι επόμενες είχε διαφανεί άλλωστε και από τη Merit σε ανάλυσή της, που είχε το insider.gr.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,35% χάνοντας 20,85 μονάδες με τον τζίρο στα 199,44 εκατ. ευρώ λόγω των κινήσεων στον τραπεζικό κλάδο. Ο FTSE 25 υποχώρησε 3,06% στις 2.085 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κλάδος βυθίστηκε κατά 10,93% στις 505,6 μονάδες.

Σε επίπεδο της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,35%, ο FTSE 25 5,18% και ο τραπεζικός στο -12,94%.

Στις τράπεζες καταγράφηκε άτακτη υποχώρηση, με την Alpha Bank στο -27,21% την Πειραιώς να ακολουθεί στο 5,7%, τη Eurobank στο 4,13% και την ΕΤΕ στο 3,65%. Ενδεικτικό του κλίματος και των βίαιων πωλήσεων είναι πως οι τράπεζες έκαναν τζίρο 146,7/199,44 εκατ. ευρώ.

Φυσικά οι πιέσεις πέρασαν σε ολόκληρο το ταμπλό, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, με κλάδους όπως οι κατασκευές και η ενέργεια να δίνουν μάχη για να διαχωρίσουν την πορεία τους.

Δυναμική άνοδο συνεχίζει να καταγράφει η Aegean στο 4,35% με την Titan να ακολουθεί στο 2,53%, τη Cenergy στο 2,19% και Coca Cola και ΔΕΗ κοντά στο 1,7%.

Όπως αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής, «επίσημα πλέον και η Alpha Bank μπαίνει στην διαδικασία αύξησης κεφαλαίου αναζητώντας το επόμενο χρονικό διάστημα κεφάλαια έως 800 εκατ. ευρώ. Η φήμη ήταν αρκετή για να δημιουργήσει κλυδωνισμούς στην Αγορά και έντασητης μεταβλητότητας από το ξεκίνημα τηςημέρας καθώς οι επενδυτές φαίνεται να αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά της Αύξησης. Η διαχειριστική προτεραιότητα ήταν η διαφύλαξη του κεφαλαίου και ο περιορισμός της έκθεσης στον τραπεζικό κλάδο (ακόμα και από την πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένη Τράπεζα Πειραιώς). Η συστημική επίδραση της πτώσης του Γενικού Δείκτη δεν άφησε πολλά περιθώρια στις υπόλοιπες εμποροβιομηχανικές μετοχές, η εικόνα ήταν περίπου ανάλογη με αυτή που ακολούθησε την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς πριν μερικούς μήνες. Αν διατηρηθεί το ίδιο μοτίβο θα πρέπει να αναμένουμε σταδιακά μείωση του βαθμού συσχέτισης το αμέσως προσεχές διάστημα αρχικά των μη τραπεζικών μετοχών και σε δεύτερο χρόνο των άλλων τριών τραπεζών.Αποτέλεσμα των πιέσεων ήταν το ταμπλό βραχυπρόθεσμα να καταγράψει μια γρήγορη πτώση 60 μονάδων από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας η οποία σε επιμέρους μετοχές αρχίζει να διαμορφώνει ενδιαφέροντα σημεία εισόδου (ΔΕΗ, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος κλπ). Δεδομένης τηςέως τώρα πολύ ικανοποιητικής εικόνας που έχουν τα αποτελέσματα του α’τριμήνου και των κοντινών χρονικά αποκοπών μερισμάτων χρήσης 2020η έντονα φορτισμένη πωλησιακά εικόνα κάποιων αποτιμήσεων μάλλον θα πρέπει να εκλαμβάνεται σαν ευκαιρία τοποθετήσεων και λιγότερο σαν κάποιο ρίσκο εγκλωβισμού. Οι μετοχές που έχουν μπροστά τους μερίσματα και θετική προοπτική για την τρέχουσα χρήση θα έχουν και τον πρώτο λόγο στην άνοδο μετά την παύση των ισχυρών ταλαντώσεων και την επιστροφή της αγοράς σε ροή κανονικότητας».

Τεχνικά,το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη εκτροχιάστηκε από την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης με ένα ισχυρό σε ένταση και τζίρο ημερήσιο σώμα το οποίο θα χρειαστεί αρκετή δουλειά από τους αγοραστές για να αναιρεθεί. Συνήθως ημερήσιες κινήσεις ανάλογης έντασης ακολουθούνται από αυξημένη μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Οι ταλαντωτές οδεύουν μετά από αρκετούς μήνες σε υποτιμημένες ζώνες τιμών έχοντας πλέον απωλέσει την ανοδική τους τάση. Ωστόσο ισχυρές στηρίξεις βρίσκονται στις825 μονάδες ενώη ανοδική τάση της Αγοράς θα αναιρεθεί πλήρως στο ακραίο σενάριο υποχώρησης κάτω από τις785 μονάδες. Στις ανακοινώσεις της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς είχαν παρατηρηθεί δύο έντονα πτωτικές συνεδριάσεις που ακολουθήθηκαν από δύο σταθεροποιητικού χαρακτήρα ημέρες. Πιθανόν αυτό να είναι και το βραχυπρόθεσμο σενάριο των επόμενων ημερών με τις ημέρες σταθεροποίησης να προσδιορίζονται από την αποκλιμάκωση του τζίρου ως αποτέλεσμα της μείωσης της προσφοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider