Τα «reopening plays» του Χρηματιστηρίου

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «reopening plays» του Χρηματιστηρίου
Αναπροσαρμογή των στρατηγικών στα χαρτοφυλάκια με το βλέμμα στο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και στην πορεία του τουριστικού κλάδου. Ποιες μετοχές μπορούν να κινηθούν υψηλότερα, επωφελούμενες από αυτό το πλάνο.

Το περαιτέρω άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, με κύριο «μοχλό» τον τουρισμό, αλλά και η σταδιακή επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος οδηγεί σε μερική αναπροσαρμογή και διαφοροποίηση των στρατηγικών των χαρτοφυλακίων φέρνοντας στο προσκήνιο, κλάδους και τίτλους που μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από αυτό, συνεχίζοντας στην τακτική του stock picking.

Έτσι, η επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου, με τον κλάδο να καλύπτει ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του ΑΕΠ, φέρνει τη μετοχή της Aegean στα ισχυρά «reopening plays», αποτελώντας άλλωστε και το βασικό «εκπρόσωπο» της εγχώρια αγοράς. Βγαίνοντας λοιπόν από το «τούνελ» του 2020 (μείωση καθαρών κερδών 390% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, και 124% σε EBITDA, με «cash burn» 280 εκατ. ευρώ) και μπαίνοντας στη φάση της ΑΜΚ ύψους 60 εκατ. ευρώ, με συμπληρωματική κρατική στήριξη ύψους 120 εκατ. ευρώ, η Aegean μπορεί να κινηθεί υψηλότερα από τα επίπεδα των 5,63 ευρώ, προς τη ζώνη των 5,90 - 6,60 ευρώ, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 402,1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ΑΜΚ δεν αποτελεί κάποιο εμπόδιο για την πορεία της μετοχής, με τιμή διάθεσης 3,20 ευρώ (0,26 νέες / 1 παλιά) και με δικαιώματα προτίμησης, τη στιγμή που οι μεγαλομέτοχοι (Βασιλάκης, Κωνσταντακόπουλος, Alenso, Siana με lock-up 6 μηνών) και οι Ιωάννου, Δαυίδ θα καλύψουν ένα ποσοστό άνω του 62%. Έτσι, δίνοντας έμφαση στις απευθείας πτήσεις και στους σταθερούς προορισμούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, και υπό το πρίσμα της ισχυρής ρευστότητας και της σταθερότητας στα θεμελιώδη, η Aegean μπορεί να επιστρέψει δυναμικά.

Από την άλλη, ισχυρά ήταν τα μεγέθη που ανακοίνωσε η Autohellas (7,15 ευρώ) για το α' τρίμηνο του έτους. Παρά τους περιορισμούς των μετακινήσεων που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο βραχυπρόθεσμο «rent a car», το έτερο μέλος του ομίλου Βασιλάκη πέτυχε αύξηση του EBITDA κατά 18,8% στα 32,55 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2020, και μείωση του δανεισμού και των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων, με τα ταμειακά διαθέσιμα να διαμορφώνονται στα 98,5 εκατ. ευρώ. Φυσικά, καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω δυναμική της εισηγμένης και την είσοδο του τίτλου στη δύσκολη περιοχή των 7,65 - 8,20 ευρώ (ΚΜΟ 30 στα 6,87 ευρώ) με τον ταλαντωτή RSI να απέχει αρκετά από τις υπεραγοσμένες ζώνες, θα έχει η τουριστική κίνηση. Συγκεκριμένα, όσοι επισκεφθούν την Ελλάδα για διακοπές, αναμένεται να δείξουν μια τάση προτίμησης στην ενοικίαση οχήματος ώστε να αποφύγουν το συγχρωτισμό αλλά και για μεγαλύτερη άνεση. Έτσι το έδαφος μοιάζει ιδιαίτερα προσοδοφόρο ώστε να ισχυροποιήσει την παρουσία της η Autohellas. Επιπλέον, πρόκειται για μια εισηγμένη με σταθερή παρουσία στο πλαίσιο της μερισματικής πολιτικής, κάτι που προσμετράται ιδιαίτερα από τους επενδυτές.

Αντίστοιχα, τόσο η Attica Group όσο και η Κυριακούλης μπορούν να επωφεληθoύν από την πορεία του τουρισμού, ως προς το σκέλος της ακτοπλοΐας και του yachting αντίστοιχα. Η άρση των περιοριστικών μέτρων για μετακινήσεις εκτός νομού, αποτελούν το εφαλτήριο για την αύξηση των ροών με περαιτέρω ισχυροποίηση από τον Ιούνιο, έχοντας ως βασική «αιχμή του δόρατος» το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τα self tests. Έτσι, η μετοχή της πρώτης που διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό 52 εβδομάδων στα 1,07 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 230,9 εκατ. ευρώ μπορεί να κινηθεί προς τη «δύσβατη» περιοχή των 1,25 - 1,38 ευρώ, ενώ η δεύτερη στα 1,40 ευρώ με κεφαλαιοποίηση στα 10,63 εκατ. ευρώ έχοντας καταγράψει άνοδο 18,64% από τις αρχές του έτους, έχει όλο το πεδίο ανοιχτό ώστε να κινηθεί προς τη ζώνη των 1,80 - 2 ευρώ.

Στον κλάδο του retail, ΟΠΑΠ, Jumbo, Fourlis και Πλαίσιο στοιχειοθετούν μια ισχυρή «τετράδα» για ένταξη σε χαρτοφυλάκια με διαφοροποίηση, καθώς κερδίζουν ιδιαίτερα από τη σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας χωρίς την ύπαρξη, πλέον, του «click inside» και «click away». Σημαντικό «εχέγγυο» για τον ΟΠΑΠ (12,45 ευρώ) αποτελεί η προπληρωμή φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 2020 - 2030, με μειωμένη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα καθαρά έσοδα (GGR) με 5%, που ενισχύει σημαντικά το free cash flow και την ήδη ισχυρή μερισματική πολιτική της εισηγμένης με βάση και το πρόγραμμα scrip dividend. Επιπλέον, βασικοί «οδηγοί» στην περαιτέρω ισχυροποίηση της κερδοφορίας του ΟΠΑΠ θα αποτελέσουν η Stoiximan και τα VLTs. Αντίστοιχα, περαιτέρω άνοδο μπορεί να καταγράψει και η Jumbo (16,56 ευρώ) στηριζόμενη κατά βάση στο δίκτυο καταστημάτων της. Σύμφωνα με τη Euroxx, το τρίπτυχο πωλήσεων, EBITDA, και καθαρών κερδών μπορεί να επανέλθει φέτος, κατά 93 - 95% στα επίπεδα του 2019, με την εισηγμένη να «ανεβάζει στροφές» στο β' εξάμηνο, ενώ θα πρέπει να διευρύνει περισσότερο το ηλεκτρονικό κανάλι» πωλήσεων. Επιπλέον, και η μετοχή της Fourlis (4,48 ευρώ) μπορεί να κινηθεί υψηλότερα προς την περιοχή των 5 - 5,57 ευρώ, με ώθηση από το στρατηγικό πλάνο τεσσάρων σημείων του ομίλου ( i) εξορθολογισμός μεγάλων επαρχιακών καταστημάτων IKEA, ii) ανάπτυξη νέων καταστημάτων IKEA και Intersport στα κέντρα των πόλεων, iii) απόσυρση από τις ζημιογόνες δραστηριότητες στην Τουρκία και iv) επενδύσεις στο e-commerce, με το σύγχρονο κέντρο logistics στα Οινόφυτα να αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022), ενώ αναμένεται και τρίτος πυλώνας ανάπτυξης στον κλάδο του retail.

Το έναυσμα άλλωστε έδωσε η Πλαίσιο (4,15 ευρώ) στο α' τρίμηνο με μια «εκρηκτική» δυναμική ανάπτυξης και αισθητής βελτίωσης του επιπέδου πωλήσεων (μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2007) και της καθαρής κερδοφορίας (+59,7%), χάρη στις ισχυρές υποδομές σε e-commerce και logistics. Την ίδια στιγμή, αύξηση κατέγραψαν και τα ταμειακά της εισηγμένης, φτάνοντας τα 58 εκατ. ευρώ. Έτσι, η επιβράβευση από τους επενδυτές ήταν άμεση με τη μετοχή να τρυπά την περιοχή συσσώρευσης των 3,70 - 4 ευρώ, βάζοντας πλέον «πλώρη» για τα 4,35 ευρώ (αντίσταση). Αξίζει να σημειωθεί, πως η εταιρεία θα «καρπωθεί» και ένα σημαντικό όφελος από τα voucher των 200 ευρώ, του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα» για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (desktop, laptop, tablet), διευρύνοντας περαιτέρω την πελατειακή της βάση.

Τη «βεντάλια» των μετοχών που επωφελούνται σημαντικά από το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης συμπληρώνουν από τον κλάδο του real estate και του development, η Lamda (7,50 ευρώ) και η Reds (1,74 ευρώ) και από την πληροφορική η Entersoft (3,51 ευρώ) και η Epsilon Net (5,32 ευρώ). Για τους δύο πρώτους τίτλους, το άνοιγμα των mall και των εμπορικών κέντρων, δίνει τα απαραίτητα «καύσιμα» για να αναρριχηθούν υψηλότερα, με την πρώτη προς την περιοχή αντίστασης των 8,80 ευρώ, και τη δεύτερη προς νέα υψηλά (1,84 ευρώ, 2,20 ευρώ), ενώ προσφέρονται και για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, καθώς η Lamda στηρίζεται στην υλοποίηση του project του Ελληνικού και η Reds συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο με αιχμή το «Cambas Park», και το οικιστικό συγκρότημα πολυτελών κατοικιών «Villa Cambas».

Από την άλλη, η πληροφορική αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο και αναπτυσσόμενο κλάδο που αναμένεται να λάβει σημαντική ώθηση από τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που θα ενσωματωθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από την ανάγκης παροχής υπηρεσιών software και εξειδικευμένου λογισμικού. Δύο μετοχές λοιπόν, όπως η Entersoft και η Epsilon Net, που ενώ έχουν καταγράψει «ράλι» 205,22% και 180,64% αντίστοιχα από τα χαμηλά 52 εβδομάδων, μπορούν να καταγράψουν περαιτέρω δυναμική. Η έντονα ανοδική πορεία της Entersoft, αποτυπώθηκε άλλωστε και στα μεγέθη του α' τριμήνου, με την εταιρεία που εξειδικεύεται στην παραγωγή λογισμικού και στην παροχή υπηρεσιών για επιχειρήσεις, να αυξάνει κατά 52,1% τα έσοδα της στα 6,375 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων κατά 112,6% στα 2,59 εκατ. ευρώ, ενσωματώνοντας την εξαγορά της Optimum (εξειδικευμένο λογισμικό), του λογισμικού ERP και της Wedia (σχεδίαση και ανάπτυξη Web και eCommerce εφαρμογών, υπηρεσίες digital marketing) μόνο για το μήνα Μάρτιο. Αντίστοιχα, ισχυρή δυναμική ανάπτυξης για τη φετινή χρονιά αναμένει και η Epsilon Net ενσωματώνοντας τις εξαγορές των Data Communication και Singular Logic (60% κατέχει η Epsilon Net, 40% η Space Hellas) στην οικονομική χρήση και διεκδικώντας ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι στο σκέλος του ERP εστιάζοντας στις ελληνικές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν μηχανογράφηση ή είναι παλαιάς τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εισηγμένες: Υψηλές βλέψεις για τα φετινά μερίσματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider