Κλείσιμο μήνα με profit taking στις ευρωπαϊκές αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείσιμο μήνα με profit taking στις ευρωπαϊκές αγορές
Στα οικονομικά δεδομένα της Ευρωζώνης για το α' τρίμηνο εστίασαν οι επενδυτές.

Νευρικότητα και κατοχύρωση κερδών στο κλείσιμο του μήνα ήταν το κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές τη Μ. Παρασκευή, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα δεδομένα από τα στοιχεία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη Eurostat το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αυτή η συρρίκνωση της οικονομίας ακολουθεί τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 1,8%.

Από την άλλη, το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη μειώθηκε λίγο τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, στο 8,1% αλλά αυξήθηκε κατά μία μονάδα σε ετήσια βάση λόγω της πανδημίας.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, η Barclays ανακοίνωσε σημαντική κερδοφορία για το α' τρίμηνο. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,37 δισ. δολάρια ή 1,7 δισ. λίρες, σύμφωνα με το CNBC λαμβάνοντας ώθηση από την μείωση των χρεώσεων απομείωση δανείου. Όπως ανέφερε αυτές οι χρεώσεις μειώθηκαν σημαντικά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σε 55 εκατ. λίρες από 2,1 δισ. λίρες, ενώ υπήρξε ανάκαμψη στο trading και στις τραπεζικές επενδύσεις. Παράλληλα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στις 5,9 δισ. λίρες από 6,3 δισ. ένα χρόνο πριν, ενώ ο δείκτης CET υποχώρησε στο 14,6% από 15,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε «έδαφος» κερδοφορίας πέρασε και η Exxon Mobil παρότι το περιβάλλον ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τις πετρελαϊκές εταιρείες λόγω πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η πετρελαϊκή ανακοίνωσε πως η κερδοφορία της έφτασε τα 2,7 δισ. δολάρια στο α' τρίμηνο, ή 0,65 δολάρια ανά μετοχή, σε έσοδα 59,1 δισ. δολάρια. Η Refinitiv σε δημοσκόπηση των αναλυτών έθετε χαμηλότερα τον πήχη στα 0,59 δολάρια ανά μετοχή με 54,6 δισ. δολάρια έσοδα. Η εταιρεία στο δ' τρίμηνο είχε ανακοινώσει ζημιές που έφταναν τα 20,1 δισ. δολάρια, περνώντας πλέον στο στάδιο κερδοφορίας, καθώς και οι τιμές πετρελαίου ανέκαμψαν ιδιαίτερα γρήγορα.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 0,31% στις 437,39 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE έκλεισε ανοδικά 0,12% στις 6.966 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,12% στις 15.135 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC διόρθωσε κατά 0,53% στις 6.269 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,56% στις 24.141 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη οριακά στο -0,09% στις 8.815 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider