Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα στοιχεία της Ευρωζώνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα στοιχεία της Ευρωζώνης
Σημαντική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές.

Διστακτικότητα καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές τη Μ. Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα δεδομένα από τα στοιχεία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη Eurostat το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αυτή η συρρίκνωση της οικονομίας ακολουθεί τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 1,8%.

Από την άλλη, το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη μειώθηκε λίγο τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, στο 8,1% αλλά αυξήθηκε κατά μία μονάδα σε ετήσια βάση λόγω της πανδημίας.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, η Barclays ανακοίνωσε σημαντική κερδοφορία για το α' τρίμηνο. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,37 δισ. δολάρια ή 1,7 δισ. λίρες, σύμφωνα με το CNBC λαμβάνοντας ώθηση από την μείωση των χρεώσεων απομείωση δανείου.

Όπως ανέφερε αυτές οι χρεώσεις μειώθηκαν σημαντικά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σε 55 εκατ. λίρες από 2,1 δισ. λίρες, ενώ υπήρξε ανάκαμψη στο trading και στις τραπεζικές επενδύσεις.

Παράλληλα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στις 5,9 δισ. λίρες από 6,3 δισ. ένα χρόνο πριν, ενώ ο δείκτης CET υποχώρησε στο 14,6% από 15,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Από την η βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα ότι διπλασίασε τα καθαρά της κέρδη σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, περίοδο κατά την οποία οι πωλήσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 ανήλθαν σε 275 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία, που για πρώτη φορά ανακοίνωσε στοιχεία για τις πωλήσεις εμβολίου της, κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,56 δισ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Οι πωλήσεις του εμβολίου αντιπροσωπεύουν μόνο το 4% του κύκλου εργασιών της, που αυξήθηκε κατά 15% στα 7,3 δισ. δολάρια.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,18% στις 437 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE κινείται ανοδικά 0,1% στις 6.963 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,23% στις 15.188 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC διορθώνει κατά 0,13% στις 6.294 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο MIB στο Μιλάνο καταγράφει απώλειες 0,51% στις 24.373 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,17% στις 8.838 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider