Χρηματιστήριο: Το come back της Mid Cap και τα «ειδικά χαρακτηριστικά»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Το come back της Mid Cap και τα «ειδικά χαρακτηριστικά»
Χρηματιστήριο
Σημαντική η αντίδραση των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης τους τελευταίους μήνες. Τα χαρτιά και οι κίνδυνοι.

«Δεν ξέρουμε αν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι επέστρεψαν για τα καλά… οι παίκτες και τα χαρτοφυλάκια που κάποτε συνήθιζαν να ποντάρουν στον πάλαι ποτέ θαυμαστό κόσμο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, άλλωστε, οι συνθήκες έχουν αλλάξει, μια φορά πάντως, η πορεία της Mid Cap και ειδικότερα κάποιων μετοχών της δεν έχει περάσει απαρατήρητη».

Με αυτά τα λόγια, χρηματιστής, που και παλιότερα «τσέκαρε» τους τίτλους της μεσαίας βαθμίδας στο ταμπλό, επιχείρησε να αναδείξει το θετικό momentum που εδώ και κάμποσο καιρό καταγράφεται και στην περίφημη Mid Cap, η οποία ακολουθεί τα «χνάρια της ανόδου» που έχουν διαγράψει ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE 25. Προφανώς βέβαια, όπως και σε άλλους δείκτες ή γκρουπ μετοχών, δεν θα μπορούσαν όλα τα μέλη της «κάστας» να κινηθούν με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε, πέραν των διαφορετικών δεδομένων, εξελίξεων, διεργασιών ή προοπτικών που υπάρχουν σε κάθε κλάδο ή κάθε εταιρεία, μπορεί να υπάρχουν και ειδικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν μια μετοχή (εμπορευσιμότητα, διασπορά, market making, μέρισμα κ.α.). Ωστόσο, σε γενικές γραμμές παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα μια γενικότερη αφύπνιση και ζωηράδα σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Αλλωστε, σε αυτήν συμμετέχουν χρηματιστηριακά σημαντικά ονόματα. Από τις κατασκευαστικές ΑΒΑΞ (Ιωάννου), Intrakat, και τη «συγγενική» της δεύτερης Intracom του ομίλου Κόκκαλη, έως τις οικονομικά εύρωστες (με τα μέχρι τώρα πεπραγμένα τους και εν μέσω πανδημίας) βιομηχανικές Πλαστικά Θράκης και Παπουτσάνης. Από τη Cenergy του γκρουπ Στασινόπουλου (Viohalco) και την Autohellas, έως την ΚΡΙ ΚΡΙ και το Πλαίσιο, από την Τεχνική Ολυμπιακή του Στέγγου μέχρι τις δυνατές (κάποιες εξ αυτών) της πληροφορικές Quest και Profile. Από τις πιο «βαριές» ΑΕΕΑΠ, Briq Properties και Intercontinental, έως τη γνωστή μας ΕΥΑΘ και την Ευρωπαϊκή Πίστη που αποτελούν «δυνατά χαρτιά» για το κλαμπ. Όπως βέβαια ανήκουν και εταιρείες με «καλό» όνομα στον χώρο τους, όπως η Ικτίνος ή η Ελτον, ενώ στο γκρουπ ανήκει και η τραπεζική Attica Bank ή και η MIG που αναδιαρθρώνεται.

Ανεξάρτητα αν κάποιες μετοχές, προφανώς έχουν συμβεί, έχουν κινηθεί εντονότερα και κάποιες έχουν μείνει σχετικά πιο πίσω, η ουσία παραμένει ότι η χώρος αυτός έχει προσελκύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον των επενδυτών. Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, «ίσως να μην υπάρχει η… αίγλη και το ευρύτερο παιχνίδι που παρατηρούσαμε προ κάμποσων ετών, ίσως κάποτε ως μεσαία κεφαλαιοποίηση να εννοούσαμε και άλλες περιπτώσεις που τώρα είναι εκτός του δείκτη και στις παρυφές του small cap, πλην όμως, δεν παύουν τα χαρτιά της μεσαίας να γνωρίζουν μιας μορφής ανάκαμψη».

Βέβαια, μένει να αποδειχθεί αν υπάρχει «δρόμος» μπροστά, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη (μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και μέσω της διαχείρισης της πανδημίας), ή αν ήδη έχει «γραφτεί κάποιος κύκλος». Επιπρόσθετα, πολλές φορές οι μετοχές του χώρου αυτού δεν διακρίνονται από μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προσπάθεια απεγκλωβισμού ενός χαρτοφυλακίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider