Στον «αέρα» της Standard & Poor's το Χρηματιστήριο - «Άλμα» προς τις 920 μονάδες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον «αέρα» της Standard & Poor's το Χρηματιστήριο - «Άλμα» προς τις 920 μονάδες
Χρηματιστήριο
«Περνάει» στην εγχώρια αγορά η απρόσμενη αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's. Προς τις 920 μονάδες με όλα τα εχέγγυα.

Με τον «αέρα» της απρόσμενης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor's και της άρσης των «εμποδίων» των ΑΜΚ ούτως ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, η εγχώρια αγορά βάζει πλέον στο κάδρο τις 1.000 μονάδες, σε μια όπως όλα δείχνουν ισχυρή bull market.

Φυσικά, η αναβάθμιση από την S&P σε μια μάλλον απροσδόκητη χρονικά στιγμή καθώς η πανδημία συνεχίζει να «σαρώνει» τη χώρα και η αβεβαιότητα παραμένει, σε «ΒΒ» από «ΒΒ-», ήτοι δύο σκαλοπάτια μακριά από το investment grade, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων. Παράλληλα, το θετικό outlook σηματοδοτεί μια εκ νέου αναβάθμιση τους επόμενους 12- 18 μήνες με στήριξη στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Πέραν αυτού, στις αρχές Μαΐου επίκεινται και το rebalancing των δεικτών του MSCI, με τη Eurobank, τον Μυτιληναίο και την Εθνική Τράπεζα να αναμένουν με αξιώσεις την ένταξή τους στο βασικό δείκτη MSCI Greece. Αυτό θα επιφέρει σημαντικές εισροές κεφαλαίων στις εισηγμένες που θα το επιτύχουν, ενισχύοντας και τα business plans τους.

Έτσι, τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,8% στις 915,73 μονάδες, με τον τζίρο ήδη στα 6,87 εκατ. ευρώ. Σε υψηλότερα επίπεδα, κινείται και ο FTSE 25 στο 2,31% και στις 2.229 μονάδες, ενώ υπεραποδίδει ο τραπεζικός δείκτης σημειώνοντας «άλμα» 4,98% «σπάζοντας το φράγμα» των 600 μονάδων στις 621,79 μονάδες.

Ιδιαίτερα στις τράπεζες η μετοχή της Τρ. Πειραιώς κινείται σε ρυθμούς «limit up» με άνοδο 28,14% στα 2,55 ευρώ, κάτι που διαφαίνονταν ήδη μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της τράπεζας. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η ανοδική κίνηση στη μετοχή της τράπεζας θα συνεχιστεί ιδιαίτερα μέχρι να προστεθούν και το 1.200.000 μετοχές από την ΑΜΚ. «Υψηλές πτήσεις» και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες που ενώ είχαν αποκοπεί από την πτωτική πορεία της Τρ. Πειραιώς, πλέον δείχνουν να ενοποιούν την πορεία τους, κάτι που αποτυπώνεται και στην πορεία του δείκτη.

Έτσι, η Alpha Bank καταγράφει άνοδο 4,57% στα 1,293 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 3,19% στα 2,65 ευρώ και η Eurobank 3,06% στα 0,78 ευρώ.

Σημαντική άνοδο καταγράφουν και τίτλοι που με σταθερή μερισματική πολιτική όπως η ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider