Το Dogecoin εκτοξεύεται 300% σε μία εβδομάδα - Αναλυτές προειδοποιούν για φούσκα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Dogecoin εκτοξεύεται 300% σε μία εβδομάδα - Αναλυτές προειδοποιούν για φούσκα
Το dogecoin σκαρφαλώνει και πάλι την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκινώντας αρχικά με μια αύξηση 10 σεντς την Τετάρτη. Έκτοτε κέρδισε ένα εντυπωσιακό 300% τις τελευταίες 7 ημέρες.

Το dogecoin ξεκίνησε ως ένα αστείο. Τώρα είναι ανάμεσα στα πρώτα 10 ψηφιακά νομίσματα, αξίας 34 δισ. δολαρίων.

Βασίζεται στο meme “Doge”, το οποίο έγινε γνωστό το 2013, και απεικονίζει ένα σκύλο ράτσας Σίμπα Ίνου.

Δημιούργημα των προγραμματιστών Μπίλυ Μάρκους και Τζάκσον Πάλμερ, το dogecoin προοριζόταν για να είναι απλά μια πιο γρήγορη αλλά «αστεία» εναλλακτική στο bitcoin. Ωστόσο, έκτοτε έχει κερδίσει μια αναπτυσσόμενο κοινότητα που το υποστηρίζει στο διαδίκτυο.

Και τώρα, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, το dogecoin έχει μια συνολική αξία 34 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το site για κρυπτονομίσματα CoinGecko, προσθέτοντας 19,9 δισ. δολάρια τις προηγούμενες 24 ώρες.

«Μόλις έγινα εκατομμυριούχος σε Dogecoin»

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Dogecoin σημειώνει μια ραγδαία άνοδο. Όπως και τα άλλα κρυπτονομίσματα έχει την τάση για έντονες μεταβολές στην τιμή του. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, το dogecoin ξεκίνησε να «χτίζει» ένα comeback, με ώθηση από ένα γκρουπ στο Reddit με τίτλο SatoshiStreetBets.

Παρομοίως με το γκρουπ WallStreetBets το οποίο βοήθησε στην εκτόξευση των μετοχών της GameStop στις αρχές του 2021, σκοπός του SatoshiStreetBets είναι να ενισχύσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων.

Το dogecoin σκαρφαλώνει και πάλι την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκινώντας αρχικά με μια αύξηση 10 σεντς την Τετάρτη. Έκτοτε κέρδισε ένα εντυπωσιακό 300% τις τελευταίες 7 ημέρες.

Την Παρασκευή, ένας χρήστης του Reddit δημοσίευσε μια φωτογραφία των dogecoin που έχει στην κατοχή του στην εφαρμογή Robinhood.
«Παιδιά, μόλις έγινα εκατομμυριούχος σε dogecoin», είπε ο χρήστης, δείχνοντας το 1.081.441 δολάρια στο λογαριασμό του.

Προς τι το ράλι του dogecoin;

Εν πρώτοις, είναι η εισαγωγή της Coinbase στο χρηματιστήριο. Το διασημότερο ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων εισήχθη την Τετάρτη στη Wall Street, αγγίζοντας το όριο των 100 δισ. δολαρίων, που είναι και ιστορική στιγμή για τα κρυπτονομίσματα.

Ο ενθουσιασμός για το ντεμπούτο της Coinbase οδήγησε σε μια εκτόξευση του bitcoin και του ether, με το πρώτο να φτάνει σε ιστορικό υψηλό την Πέμπτη, πάνω από 64.000 δολάρια, και το δεύτερο να ανέρχεται στα 2.500 δολάρια για πρώτη φορά, την Παρασκευή το πρωί. Το dogecoin δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Αναφορές που επικαλείται το CNBC αναδεικνύουν ως αιτία του ράλι την στήριξη του Έλον Μασκ, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει αναφερθεί θετικά σε αυτό, κάνοντας μάλιστα ένα αρκετά αινιγματικό tweet την Πέμπτη - “Doge Barking at the Moon”.

Ο δισεκατομμυριούχος έχει αποκαλέσει το dogecoin το «αγαπημένο» του και «το κρυπτονόμισμα του λαού».

Αλλά τα tweets του έχουν ανησυχήσει κάποιους επενδυτές, δεδομένου ότι πάντα προκαλούν κινήσεις στις αγορές. Κάποιοι επενδυτές σε bitcoin έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα tweets του Μασκ για το dogecoin. O Nικ Κάρτερ της Castle Island Ventures προειδοποίησε τους αγοραστές πως θα χάσουν λεφτά στο dogecoin, χαρακτηρίζοντας το μέσο κερδοσκοπίας.

Ανησυχίες περί «φούσκας»

Η εκτόξευση της τιμής του dogecoin έχει προκαλέσει ανησυχίες περί μιας πιθανής «φούσκας» στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, όπως έχει ειπωθεί και για το bitcoin.

O αναλυτής Ντέιβιντ Κίμπερλι, δήλωσε στο CNBC πως «ο κόσμος αγοράζει το κρυπτονόμισμα, όχι επειδή πιστεύει ότι έχει ουσιαστική αξία, αλλά γιατί ελπίζει πως θα μαζευτούν, θα ωθήσουν την τιμή του προς τα πάνω, και μετά θα πουλήσουν και θα βγάλουν εύκολο χρήμα».

Και προσέθεσε: «Αλλά αν όλοι το κάνουν αυτό, η φούσκα κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα σκάσει και θα μείνεις με πενταροδεκάρες αν δεν φύγεις έγκαιρα. Είναι αδύνατον να πούμε πότε θα συμβεί αυτό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider