Νέο ρεκόρ για τον S&P 500, οριακά τα κέρδη του Dow

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ρεκόρ για τον S&P 500, οριακά τα κέρδη του Dow
Ένα ακόμη ρεκόρ κατέγραψε ο S&P 500, σε μια συνεδρίαση ήπιων τόνων και μεταβλητότητας, έπειτα από τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed, όπου φάνηκε η δέσμευση της κεντρικής τράπεζας στη χαλαρή νομισματική πολιτική προκειμένου να στηριχθεί πλήρως η ανάκαμψη της οικονομίας.

Ένα ακόμη ρεκόρ κατέγραψε ο S&P 500, σε μια συνεδρίαση ήπιων τόνων και μεταβλητότητας, έπειτα από τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed, όπου φάνηκε η δέσμευση της κεντρικής τράπεζας στη χαλαρή νομισματική πολιτική προκειμένου να στηριχθεί πλήρως η ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας για το σχέδιο υποδομών, ύψους 2 τρισ. δολαρίων, είπε πως είναι ανοιχτός σε μια διαπραγμάτευση για τον προτεινόμενο φόρο επιχειρήσεων στο 28%.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,1% στις 4.079,95 μονάδες, καταγράφοντας νέο ρεκόρ. Ο Dow Jones κινήθηκε οριακά στο +0,01%, στις 33.446,26 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 0,1% κλείνοντας στις 13.668,84 μονάδες, παρά τα κέρδη των τεχνολογικών μετοχών. Amazon, Apple και Alphabet ενισχύθηκαν πάνω από 1%, ενώ η μετοχή του Facebook σημείωσε κέρδη 2,2%.

Παράλληλα, τα ομόλογα διατηρήθηκαν σε τροχιά αποκλιμάκωσης, με το 10ετές να υποχωρεί στο 1,65%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, ο ρυθμός αγοράς ομολόγων θα διατηρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ η κεντρική τράπεζα επιδιώκει τους οικονομικούς της στόχους. Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν πως η οικονομία θα ανακάμψει ουσιαστικά το 2021 εν μέσω του ανοίγματος της οικονομίας και πιστεύουν ότι η ισχυρότερη από τον μέσο όρο ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να διευκολύνει την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Επιπρόσθετα, η επιτροπή αναβάθμισε τις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Η μεσοπρόθεσμη προοπτική του ΑΕΠ για το 2021 ανήλθε στο 6,5%, μια μεγάλη άνοδος συγκριτικά με την προσδοκία του Δεκεμβρίου για 4,2%. Οι αξιωματούχοι επίσης υπέδειξαν πως το ποσοστό της ανεργίας θα μπορούσε να μειωθεί στο 4,5% στο τέλος του έτους και ο πληθωρισμός να ανέλθει στο 2,2%, ελαφρώς υψηλότερα από τον παραδοσιακό στόχο της Fed για 2%.

Στα εμπορεύματα, τα futures του χρυσού έσπασαν το πενθήμερο σερί και έκλεισαν χαμηλότερα, ωστόσο οι αναλυτές προβλέπουν ανάκαμψη της τιμής του πολύτιμου μετάλλου καθώς οι αμφιβολίες για την κατάσταση της οικονομίας παραμένουν. Οι τιμές του στα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου, έπεσαν 0,1% ή 1,40 δολάρια, στα 1.714,60 δολάρια η ουγγιά.

Αντίθετα, με κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης το αργό πετρέλαιο, διαγράφοντας τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα. Το αργό WTI, παραδόσεως Μαΐου, ενισχύθηκε κατά 44 σεντς, ή 0,7%, κλείνοντας στα 59,77 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent σημείωσε άνοδο 42 σεντς, ή 0,7% στα 63,16 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Ειδικότερα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ αυξήθηκε στα 71,1 δισ. δολάρια έναντι 67,8 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στα 70,5 δισ. δολάρια.

Στις θετικές προσδοκίες για την οικονομική ανάκαμψη συνέβαλαν και οι δηλώσεις του CEO της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, o οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider