Αισιόδοξη για τις ΗΠΑ η Goldman Sachs, με ερωτηματικά για την Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αισιόδοξη για τις ΗΠΑ η Goldman Sachs, με ερωτηματικά για την Ευρωζώνη
Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αναμένονται στις ΗΠΑ, όπως και στη Βρετανία. Χαμηλότερα τοποθετεί τον «πήχη» για την Ευρωζώνη η Goldman Sachs.

Ιδιαίτερα αισιόδοξες και υψηλότερες από το consensus είναι οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για τις αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με βασικό «μοχλό» τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Jan Hatzius, αναμένει πολύ ισχυρή ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2021 (υψηλότερα από το consensus) με τον πληθωρισμό να κορυφώνεται τους επόμενους 1 - 2 μήνες. Αντιθέτως, στην Ευρώπη και στο μεγάλο μέρος του αναδυόμενου κόσμου, οι αγορές υποτιμούν τον πιθανό ρυθμό βελτίωσης τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της οικονομικής δραστηριότητας για το υπόλοιπο του 2021.

Έτσι, για τις ΗΠΑ αναμένεται ανάπτυξη από 7,5% το α΄τρίμηνο έως 10,5% το β΄τρίμηνο, λόγω του πρόσφατoυ πακέτου στήριξης, των επιδομάτων ύψους 1.400 δολαρίων, καθώς και του συνεχούς ανοίγματος ευαίσθητων δραστηριοτήτων ως προς την εξελισσόμενη πορεία της πανδημίας. Πέρα από το β΄τρίμηνο, η επακόλουθη αναπτυξιακή δυναμική είναι πιθανό να επιβραδυνθεί σταδιακά, αλλά ο αμερικανικός οίκος εκτιμά, πως οι αριθμοί αυτοί θα παραμείνουν υψηλότερα από την τάση μέχρι τα μέσα του 2022.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός PCE (δείκτης προσωπικής κατανάλωσης) που «παρακολουθεί» η Fed αναμένεται να προσεγγίσει το 1,5% τον Απρίλιο έναντι του 2,3% για το δείκτη, με υποβάθμιση 0,2% λόγω των χαμηλότερων διαδοχικών μετρήσεων τους τελευταίους δύο μήνες. Έτσι, ο υποκείμενος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διατηρείται πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 2% της Fed, και σύμφωνα με μια οικονομία που παραμένει κάτω από τη «ζώνη» της πλήρους απασχόλησης. Υπό αυτό το πρίσμα, η Goldman Sachs εκτιμά πως το σταδιακό tapering από τη Fed θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022, αυξάνοντας τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού από τις αρχές του 2024.

insider

Ο αμερικανικός οίκος παραμένει επίσης πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές άλλων χωρών όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και ειδικότερα η Βρετανία. Η τελευταία ξεχωρίζει καθώς αναμένεται να καταγράψει ανάκαμψη 7,1% (μακριά από το consensus του 4,7%). Αυτό αντικατοπτρίζεται από την τεράστια βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης εξαιτίας των αυξανόμενων εμβολιασμών, ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι έχουν μειωθεί κατά 97% από το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας τον Ιανουαρίο.

Από την άλλη, χαμηλότερα διατηρεί τον «πήχη», ο αμερικανικός οίκος, για την αναπτυξιακή δυναμική στην Ευρωζώνη, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στη Γαλλία και τη Γερμανία και των μεταλλάξεων, που επιφέρει την παράταση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο ευρύτερα στην Ευρωζώνη, η εικόνα της υγειονομικής κατάστασης δείχνει καλύτερη, καθώς, παρά τους προβληματισμούς με την AstraZeneca, ο ρυθμός εμβολιασμών αρχίζει να αυξάνεται. Έτσι η G.S αναμένει τώρα, ανάκαμψη 5,1% στην Ευρωζώνη το 2021. Αν και ο ρυθμός αυτός, παραμένει χαμηλότερος από αυτόν των ΗΠΑ, μεγαλύτερη «ένταση» θα καταγραφεί στα επόμενα τέσσερα τρίμηνα μέχρι το πρώτο του 2022, όπου η εκτίμηση της G.S αυξάνεται στο 7% έναντι 7,4% στις ΗΠΑ. Φυσικά εάν η Γερμανία και άλλες οικονομίες που εξαρτώνται από τη βιομηχανία συνεχίσουν να επωφελούνται από μια ισχυρή παγκόσμια βιομηχανική ανάκαμψη, ενώ αν υπάρξει ένας ταχύτερος ρυθμός εμβολιασμού μπορεί να διασωθεί η τουριστική περίοδο της Νότιας Ευρώπης, ξεπερνώντας έτσι τις βασικές εκτιμήσεις του οίκου.

insider

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς και περνώντας τα «σύνορα» της Ευρώπης στις αναδυόμενες οικονομίες, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το 60 - 70% του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει κάποια ανοσία έναντι του κορονοϊού μέχρι το τέλος του 2021, λόγω μολύνσεων το προηγούμενο διάστημα (ειδικά στη Λατινική Αμερική) και της «ορμής» των εμβολιασμών (ειδικά στη περιοχή CEEMEA, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Χαμηλότερη «ταχύτητα» καταγράφεται στην Κίνα και στις άλλες χώρες της Ασίας λόγω του ελέγχου της πανδημίας που επιφέρει μια μικρότερη ανάγκη εμβολιασμού.

insider

Φωτογραφία: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider