Ανέκαμψαν οι δείκτες της Wall, κέρδη 200 μονάδων για τον Dow

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανέκαμψαν οι δείκτες της Wall, κέρδη 200 μονάδων για τον Dow
Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης οι δείκτες της Wall Street, διαγράφοντας τις απώλειες του ανοίγματος, καθώς τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και το ΑΕΠ στήριξαν την άνοδο.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης οι δείκτες της Wall Street, διαγράφοντας τις απώλειες του ανοίγματος. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και το ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2020 φαίνεται πως στήριξαν την άνοδο, ενώ ανησυχία προκάλεσαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζ. Πάουελ.

O Dow Jones ενισχύθηκε κατά σχεδόν 200 μονάδες ή 0,6% κλείνοντας στις 32.619,48, ενώ νωρίτερα έφτασε να χάνει 348 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε άνοδο 21 μονάδων ή 0,5% στις 3.909,52 μονάδες, έχοντας χάσει έως και 0,9%. Ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,1% ή 16 μονάδων ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 12.977,68 μονάδες. Η σημερινή συνεδρίαση διέγραψε και μεγάλο μέρος των εβδομαδιαίων απωλειών, με S&P 500 και Dow να χάνουν σχεδόν 0,1%, ενώ ο Nasdaq έχει υποχωρήσει 1,8%.

Οι μετοχές που συνδέονται με την επανεκκίνηση της οικονομίας ώθησαν τη σημερινή ανάκαμψη. Η American Airlines και η United κέρδισαν άνω του 4%, ενώ η Norwegian Cruise Line και η Carnival ενισχύθηκαν πάνω από 2%. Η Boeing σημείωσε κέρδη 3,3%.

Στον τεχνολογικό κλάδο, η Tesla ενισχύθηκε 1,6%, ενώ και η Apple έκλεισε με θετικό πρόσημο. Ωστόσο, οι Big Tech έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις, με την Netflix να έχει χάσει 6,7% αυτό τον μήνα, ενώ η Tesla υποχωρεί πάνω από 5% και η Zoom σχεδόν 16% έως τώρα τον Μάρτιο.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν ισχυρές απώλειες, καθώς η Διώρυγα του Σουέζ παραμένει αποκλεισμένη, με την Αίγυπτο να συνεχίζει τις προσπάθειες για την αποκόλληση του τεράστιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σε ένα περιστατικό που θα μπορούσε να επιβραδύνει την παγκόσμια ναυσιπλοϊα για ημέρες ή και εβδομάδες. Το συμβόλαιο του Μαΐου του αργού WTI έχασε 2,62 δολάρια ή 4,3% κλείνοντας στα 58,56 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας τα κέρδη του 5,9% της Τετάρτης. Το Brent υποχώρησε 2,78 δολάρια, ή 4,3% στα 61,65 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, τα futures του χρυσού σημείωσαν απώλειες, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές είναι σε αναζήτηση ενός καταλύτη που θα οδηγήσει τις τιμές πέρα από τα επίπεδα που έχουν «παγιδευτεί». Τα συμβόλαια, παραδόσεως Απριλίου, σημείωσαν πτώση 8,1 δολαρίων ή 0,5%, κλείνοντας στα 1.725,10 δολάρια ανά ουγγιά, εν μέσω πτώσης της τιμής των αμερικανικών ομολόγων, με το δολάριο να ανέρχεται σε υψηλό τεσσάρων μηνών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι οι όποιες αλλαγές στην τρέχουσα πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα γίνουν «σταδιακά και με μεγάλη διαφάνεια» και μόνο μετά την πλήρη επούλωση της οικονομίας.

«Καθώς σημειώνουμε σημαντική περαιτέρω πρόοδο προς τους στόχους μας, θα ξεκινήσουμε σταδιακά την απόσυρση», του προγράμματος αγορά ομολόγων αξίας 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως που πραγματοποιεί η Fed, ανέφερε ο Πάουελ σε συνέντευξή του. Οι αυξήσεις επιτοκίων θα εξεταστούν μόνο «όταν η οικονομία ανακάμψει πλήρως».

Στα μακροοικονομικά, ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, υποχώρησε κάτω από τις 700 χιλιάδες για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 97.000 στις 684.000 για την εβδομάδα έως τις 20 Μαρτίου, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση στις 735.000. Παράλληλα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 4,3%, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 4,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider