Διατηρήθηκαν οι πιέσεις στις αγορές ομόλογων - Στο 0,92% το 10ετές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διατηρήθηκαν οι πιέσεις στις αγορές ομόλογων - Στο 0,92% το 10ετές
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,92% από 0,77% που είχε υποχωρήσει στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Συνεχίζουν να παρασύρονται προς τα πάνω οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων από τις εξελίξεις στην αμερικανική αγορά. Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ σημείωσαν και αυτή την εβδομάδα σημαντική υποχώρηση με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους ν’ αυξηθούν αναλόγως, μετά την αλλαγή πλεύσης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία πλέον θα επιδιώκει ο πληθωρισμός να ξεπεράσει τον στόχο που είχε τεθεί. 

insider

Στην ευρωζώνη εκτός από τις αρνητικές επιρροές που δέχεται η αγορά ομολόγων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παραμένει επιφυλακτική αναμένοντας την ΕΚΤ να δείξει στην πράξη την εξαγγελία της προηγούμενης εβδομάδας «για σημαντική επιτάχυνση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος της πανδημίας (ΡΕΡΡ)». 

Ταυτόχρονα τα μηνύματα από το μέτωπο της πανδημίας εντείνουν την αβεβαιότητα, καθώς αρκετές χώρες στην ΕΕ (μεταξύ των οποίων και η Γαλλία) λαμβάνουν σκληρότερα περιοριστικά μέτρα για να περιορίσουν την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. 

Έτσι υπό την αλληλεπίδραση των παραπάνω παραγόντων οι τιμές των ομολόγων στο τέλος αυτής της εβδομάδας κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 240 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 92 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,92% από 0,77% που είχε υποχωρήσει στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έναντι -0,29% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,21%. 

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1902 δολ. από το επίπεδο των 1,1914 δολ. που άνοιξε η αγορά. 

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1891 δολ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider