ΙΕΑ: Μπορεί να μην υπάρξει επιστροφή στο «κανονικό» για την αγορά πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΕΑ: Μπορεί να μην υπάρξει επιστροφή στο «κανονικό» για την αγορά πετρελαίου
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου δεν θα επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα πριν από το 2023.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου δεν θα επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα πριν από το 2023 και η ανάπτυξη της αγοράς θα επιβραδυνθεί καθώς επιβάλλονται νέες εργασιακές συνήθειες αλλά και η μετάβαση σε πιο καθαρά καύσιμα, αναφέρει στην έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο στις αρχές του έτους, ενισχυμένη από τον ψυχρό καιρό και τη βελτίωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και αλλού. Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,3 βαρέλια την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο του 2021, καθώς τα προγράμματα οικονομικής ανάκαμψης και εμβολίων επιταχύνονται ενώ θα χαλαρώνουν ταυτόχρονα και τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Για το 2021, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 96,5 εκατ. ανακτώντας περίπου το 60% του όγκου που χάθηκε το 2020.

Η ζήτηση πετρελαίου θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 έως το 2023, εκτιμά η έκθεση και αναφέρει ότι η κατανάλωση καυσίμου θα φτάσει κατά μέσο όρο πάνω από 101 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2023, αντισταθμίζοντας πλήρως τα 9 εκατομμύρια την ημέρα που χάθηκαν πέρυσι όταν τα lockdown καθήλωσαν τις μεταφορές.

Όμως, καθώς υφίστανται τάσεις όπως η εξ αποστάσεως εργασία, και καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή, η χρήση υδρογονανθράκων θα σταματήσει. Η ζήτηση πετρελαίου στα μέσα αυτής της δεκαετίας θα είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια χαμηλότερη από εκείνη που είχε προβλεφθεί πέρυσι.

«Η ζήτηση πετρελαίου πιθανότατα δεν θα επανέλθει ποτέ στην προ-πανδημική τροχιά της», δήλωσε ο IEA . «Μπορεί να μην υπάρξει επιστροφή στο «κανονικό» για την αγορά πετρελαίου μετά την εποχή του Covid».

Μετά από μια έντονη ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης φέτος και σε συνδυασμό με την πορεία της ευρύτερης οικονομίας, ο IEA προβλέπει ότι η αύξηση της κατανάλωσης θα επιβραδυνθεί, φτάνοντας τα 104,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2026.

Η Ασία θα αντιπροσωπεύει το 90% της ανάπτυξης, και μεγάλο μέρος της θα προέρχεται από πετροχημικά και μια σταδιακή αναζωογόνηση των αεροπορικών καυσίμων, δήλωσε ο IEA. Με τα ηλεκτρικά οχήματα να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και τους κινητήρες εσωτερικής καύσης να καθίστανται πιο αποτελεσματικοί, η ζήτηση για βενζίνη θα φθίνει σημαντικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider