Στις επιλογές της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ποντάρουν οι επενδυτές για τη λίρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις επιλογές της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ποντάρουν οι επενδυτές για τη λίρα
Η λίρα έχει καταγράψει απώλειες που ξεπερνούν το 8% από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σε ένα βίαιο κλείσιμο θέσεων από το τουρκικό νόμισμα οδηγήθηκαν οι επενδυτές μετά την άνοδο των yields των αμερικανικών ομολόγων όπως αναφέρει το Bloomberg.

Από την άλλη σύμφωνα με το πρακτορείο οι επενδυτές διατηρούν μια νότα αισιοδοξίας ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας την Πέμπτη σε ότι αφορά τα επιτόκια.

Η λίρα έχει καταγράψει απώλειες που ξεπερνούν το 8% από τα μέσα Φεβρουαρίου και διαχειριστές κεφαλαίων όπως ο Paul Greer της Fidelity International αναμένουν από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Naci Agbal να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσει μια περαιτέρω την πτώση.

Ο Greer διατηρεί «overweight» σύσταση για το τουρκικό νόμισμα.

Το ράλι που κατέγραψε, ακολούθησε την αναδιοργάνωση του οικονομικού επιτελείου από τον πρόεδρο Ερντογάν το 2020 βρίσκοντας τοίχο στα μέσα του Φεβρουαρίου, πυροδοτώντας εκκλήσεις για νέα στήριξη από την κεντρική τράπεζα με αύξηση των επιτοκίων. Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών τον προηγούμενο μήνα, ο διοικητής Agbal αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο repo μιας εβδομάδας κατά 100 μ.β στο 18% την Πέμπτη.

Παράλληλα από τον διορισμό του, το βασικό επιτόκιο έχει αυξηθεί κατά 675 μ.β, ικανοποιώντας τους επενδυτές με την επιστροφή της κεντρικής τράπεζας σε πιο επιθετική πολιτική για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Αυτό βοήθησε τη λίρα να γίνει το καλύτερο νόμισμα για συναλλαγές carry-trade αυτό το έτος, πίσω από το ρωσικό ρούβλι.

Όπως αναφέρει ο ο Hans Gustafson της Swedbank «η αύξηση των επιτοκίων θα δώσει περισσότερα στοιχεία ότι η Τουρκία έχει αλλάξει πορεία και είναι σοβαρή στην επανεξισορρόπηση της οικονομίας της» βλέποντας άνοδο περίπου 15% για τη λίρα ώστε να φτάσει στα 6,50 ανά δολάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider