Συνέχισε τις υψηλές πτήσεις το Χρηματιστήριο και την Πέμπτη, πιάνοντας τις 850 μονάδες με στηρίγματα από Eurobank και ΟΛΠ. Παράλληλα οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο και ειδικότερα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στην Ελλάκτωρ.

Έτσι, την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,06% στις 850,07 μονάδες με τον τζίρο ενισχύεται στα 98,94 εκατ. ευρώ. Υψηλότερα κινήθηκε ο FTSE25 και ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 1,22% και 3,14% αντίστοιχα στις 2.045 μονάδες και στις 532,42 μονάδες.

Η Eurobank πρωταγωνίστησε σημειώνοντας άνοδο 5,38% με την Τρ. Πειραιώς να ακολουθεί με κέρδη που ξεπέρασαν το 3,14%. Ισχυρή άνοδο κατέγραψε και ο ΟΛΠ με κέρδη 6%, με την αγορά να δείχνει να προεξοφλεί κάποιες εξελίξεις.

Αντίθετα, απώλειες που ξεπέρασαν το 1,8% κατέγραψε η Aegean, ελέω lockdown και της επιδείνωσης της πανδημίας, με την Τέρνα Ενεργειακή στο -0,62%.

Στα επιχειρηματικά νέα με ποσοστό άνω του 30% θα βρεθεί ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, στο μετοχικό κεφάλαιο της κατασκευαστικής μετά την αποχώρηση των Ολλανδών της Reggeborgh από την εισηγμένη.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γκρουπ, που μέχρι πρότινος ήλεγχε περί το 16%, αναμένεται βάσει πληροφοριών να ενισχύσει περαιτέρω την μετοχική του θέση, φτάνοντας στα επίπεδα του 31%-32%, σε κάθε περίπτωση πάνω από το όριο του 30% αλλά και χαμηλότερα του 33,3% που επιφέρει υποβολή δημόσιας πρότασης. Άρα, επί της ουσίας διπλασιάζει σχεδόν τη θέση του.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως σημειώνουν πηγές της χρηματιστηριακής αγοράς, ότι η αγορά από τον Γ. Περιστέρη εκατομμυρίων τίτλων από την Ολλανδική εταιρεία, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε νούμερα υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με στελέχη του χώρου να μιλούν για επίπεδα άνω των 10 ευρώ (ή και αισθητά άνω) που δείχνουν την «εμπιστοσύνη του Γ. Περιστέρη στην αξία και τις προοπτικές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε όλους τους τομείς δράσης της». Ωστόσο, επειδή έχουμε να κάνουμε με εισηγμένη, αυτές οι πληροφορίες πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν και να θεωρηθούν προς ώρας ως σενάρια.

Από την άλλη πλευρά, το fund της Μαριάννα Λάτση φέρεται να αγοράζει πακέτο μετοχών πέριξ του 7% από τους Ολλανδούς, αν και υπάρχουν και πληροφορίες για ποσοστό στο 9%.

Από αυτά προκύπτει ότι μένει και ένα ποσοστό που δεν πηγαίνει ούτε στον κ. Περιστέρη, ούτε στην κ. Λάτση, οπότε μένει να αποδειχθεί τι σχέδια έχει ή είχε η Reggeborgh με αυτό.