Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χρηματιστήριο
11-03-2021 | 17:24

Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις το Χρηματιστήριο - «Πάτησε» στις 850 μονάδες

Newsroom
Μοιράσου το
Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις το Χρηματιστήριο - «Πάτησε» στις 850 μονάδες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Συνέχισε τις υψηλές πτήσεις το Χρηματιστήριο και την Πέμπτη, πιάνοντας τις 850 μονάδες με στηρίγματα από Eurobank και ΟΛΠ. Παράλληλα οι επενδυτές παρακολουθούν  τις εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο και ειδικότερα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στην Ελλάκτωρ.

Έτσι, την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,06% στις 850,07 μονάδες με τον τζίρο ενισχύεται στα 98,94 εκατ. ευρώ. Υψηλότερα κινήθηκε ο FTSE25 και ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 1,22% και 3,14% αντίστοιχα στις 2.045 μονάδες και στις 532,42 μονάδες.

 

Η Eurobank πρωταγωνίστησε σημειώνοντας άνοδο 5,38% με την Τρ. Πειραιώς να ακολουθεί με κέρδη που ξεπέρασαν το 3,14%. Ισχυρή άνοδο κατέγραψε  και ο ΟΛΠ με κέρδη 6%, με την αγορά να δείχνει να προεξοφλεί κάποιες εξελίξεις.

Αντίθετα, απώλειες που ξεπέρασαν το 1,8% κατέγραψε η Aegean, ελέω lockdown και της επιδείνωσης της πανδημίας, με την Τέρνα Ενεργειακή στο -0,62%.

Στα επιχειρηματικά νέα με ποσοστό άνω του 30% θα βρεθεί ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, στο μετοχικό κεφάλαιο της κατασκευαστικής μετά την αποχώρηση των Ολλανδών της Reggeborgh από την εισηγμένη.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γκρουπ, που μέχρι πρότινος ήλεγχε περί το 16%, αναμένεται βάσει πληροφοριών να ενισχύσει περαιτέρω την μετοχική του θέση, φτάνοντας στα επίπεδα του 31%-32%, σε κάθε περίπτωση πάνω από το όριο του 30% αλλά και χαμηλότερα του 33,3% που επιφέρει υποβολή δημόσιας πρότασης. Άρα, επί της ουσίας διπλασιάζει σχεδόν τη θέση του.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως σημειώνουν πηγές της χρηματιστηριακής αγοράς, ότι η αγορά από τον Γ. Περιστέρη εκατομμυρίων τίτλων από την Ολλανδική εταιρεία, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε νούμερα υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με στελέχη του χώρου να μιλούν για επίπεδα άνω των 10 ευρώ (ή και αισθητά άνω) που δείχνουν την «εμπιστοσύνη του Γ. Περιστέρη στην αξία και τις προοπτικές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε όλους τους τομείς δράσης της». Ωστόσο, επειδή έχουμε να κάνουμε με εισηγμένη, αυτές οι πληροφορίες πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν και να θεωρηθούν προς ώρας ως σενάρια.

Από την άλλη πλευρά, το fund της Μαριάννα Λάτση φέρεται να αγοράζει πακέτο μετοχών πέριξ του 7% από τους Ολλανδούς, αν και υπάρχουν και πληροφορίες για ποσοστό στο 9%.

Από αυτά προκύπτει ότι μένει και ένα ποσοστό που δεν πηγαίνει ούτε στον κ. Περιστέρη, ούτε στην κ. Λάτση, οπότε μένει να αποδειχθεί τι σχέδια έχει ή είχε η Reggeborgh με αυτό.

 

Από την άλλη η Eurobank ανακοίνωσε την Τετάρτη πως εντός του 2021 θα φτάσει σε μονοψήφιο δείκτη NPE (κάτω του 9%), διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων (10%) του χρόνου και επιστροφή στην καταβολή μερίσματος από το 2023, θα πετύχει η Eurobank με την νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην οποία θα προχωρήσει, εγκαινιάζοντας τον «Ηρακλή 2».

Η νέα τιτλοποίηση, με την κωδική ονομασία “Mexico” θα είναι ύψους περίπου 3,3 δις. ευρώ και με αυτήν ο δείκτης NPE θα υποχωρήσει κάτω από 9% μέχρι το τέλος του 2021, το χαμηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για την επίπτωση της πανδημίας. Το 2022 ο δείκτης NPE θα υποχωρήσει περίπου στο 6%, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Από την άλλη, ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ οι προσφορές για το «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ, υπερκαλύπτοντας κατά τέσσερις φορές και πλέον τον αρχικό στόχο που είχε θέσει η εισηγμένη, όπως ανέφερε ήδη το insider.gr.Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως με βάση το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, η ΔΕΗ επέλεξε να αντλήσει τελικά 650 εκατ. ευρώ από τις αγορές, έναντι των 500 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικώς.
 
Τα αρχικό επιτόκιο της έκδοσης, είχε διαμορφωθεί στο 4% έως 4,25%, υποχωρώντας στο 3,875% με 4,125%. Εν τέλει το τελικό επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί και να πιάσει το χαμηλότερο άκρο, δηλαδή το 3,875%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.