Ξεπέρασε τα 9.000 δολ. ο χαλκός - Ανησυχίες για έλλειψη μετά την πανδημία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπέρασε τα 9.000 δολ. ο χαλκός - Ανησυχίες για έλλειψη μετά την πανδημία
Η τιμή του χαλκού βρέθηκε σήμερα να καταγράφει άνοδο 4% και οδεύει προς την 11η διαδοχική μηνιαία άνοδο.

Οι προσδοκίες για τις αγορές στη μετά κορονοϊού εποχή οδηγούν σε σημαντικά κέρδη τις τιμές των βασικών μετάλλων, με την τιμή του χαλκού να καταγράφει άνοδο πάνω από τα 9.000 δολάρια, «πατώντας» στην πεποίθηση πως η αυξημένη ζήτηση στην παγκόσμια οικονομία θα οδηγήσει σε ιστορικό έλλειμμα. Το μέταλλο βρίσκεται σε τροχιά για να πετύχει νέο ρεκόρ στο σερί μηνιαίας ανόδου.

Αναλυτικότερα, η τιμή του χαλκού βρέθηκε σήμερα να καταγράφει άνοδο 4% και οδεύει προς την 11η διαδοχική μηνιαία άνοδο.

Τα κέρδη έρχονται μετά από τη νευρικότητα στις τιμές του μετάλλου κατά τις αρχές του μήνα, καθώς οι επενδυτές ζητούσαν περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και εξαιτίας της ανησυχίας για πιθανή επιβράδυνση της ζήτησης του χαλκού από την Κίνα. Ωστόσο, η τιμή του χαλκού κινήθηκε ανοδικά την περασμένη εβδομάδα εν μέσω της κινεζικής πρωτοχρονιάς, λόγω της αύξησης στη βιομηχανική παραγωγή που κατέγραψε η ασιατική χώρα.

«Το κλίμα στην αγορά είναι 'ζεστασμένο' καθώς αναμένουμε ένα νέα κύκλο ανόδου του πληθωρισμού παγκοσμίως» ανέφερε αναλυτής της Goldtrust Futures Co. «Οι Κινέζοι επενδυτές, μετά από την αργία του νέου έτους, αναμένουν περισσότερα σημάδια στήριξης της οικονομίας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Βασικά, η ζήτηση από την Κίνα ξεπέρασε τις προσδοκίες για το χαλκό, καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις επέφεραν μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης» πρόσθεσε.

Το παραπάνω επιβεβαιώνονται και από την πορεία των μεταλλευτικών εταιρειών, με τη μετοχή της Jiangxi Copper Co, κορυφαίας παραγωγού χαλκού στην Κίνα, να γράφει άνοδο έως και 20% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012.

Στην Αυστραλία. η αξία της μετοχής της Z Minerals Ltd έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ κέρδη σημειώνουν για τη Δευτέρα και οι μετοχές των βρετανικών BHP Group και Rio Tinto.

Εξάλλου, η τιμή του νικελίου βρέθηκε σήμερα πάνω από τα 20.000 δολάρια ανά τόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider