Διατηρείται η άνοδος στο Χρηματιστήριο, με μοχλό την Ενέργεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διατηρείται η άνοδος στο Χρηματιστήριο, με μοχλό την Ενέργεια
Ήπια άνοδος για τον Γενικό Δείκτη, με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου να ξεχωρίζουν, αντισταθμίζοντας την πτώση των τραπεζών.

Ήπια άνοδο συνεχίζει να καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, περιορίζοντας τα πρωινά κέρδη και αντιστρέφοντας την νωρίτερη πτώση, έπειτα από τη χθεσινή «βουτιά». Υπεραποδίδουν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, ενώ οι τράπεζες καταγράφουν πτώση και ο τζίρος διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,7% στις 762,3 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 39,77 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 766,51 μονάδες (+1,27%) και κατώτερη τιμή στις 753,97 μονάδες (-0,38%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,55%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 0,73%. Αντίθετα, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 1,1%, με την Τρ. Πειραιώς να υποχωρεί 2,32%, την Alpha Bank να καταγράφει πτώση 1,26%, τη Eurobank 1,23% και την Εθνική να κινείται στο -0,2%.

Η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον επόμενο μήνα, που θα μειώσει το μερίδιο του δημοσίου στην τράπεζα και αντανακλά ένα βήμα προς την ομαλοποίηση. Ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ελέγχει μερίδιο 61,3%, δήλωσε σε συνέντευξη στο Bloomberg, ότι η Πειραιώς θα εκδώσει ένα ενημερωτικό δελτίο αυτόν τον μήνα και θα αντλήσει κεφάλαια από την αγορά εντός του πρώτου τριμήνου. Ξεχωριστά, ανώνυμες πηγές με γνώση του ζητήματος, ανέφεραν ότι η τράπεζα θα επιδιώξει να αντλήσει έως και 1 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (5,6%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (4,5%), της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (2,4%), της Μυτιληναίος (1,84%) και του ΟΠΑΠ (1,25%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (1,1%) και της Motor Oil (0,26%).

Εξάλλου, εντός των επόμενων λίγων ημερών, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables πρόκειται να υπογράψουν τη συμφωνία για τη σύσταση του κοινού επενδυτικού οχήματος, το οποίο θα αναλάβει να υλοποιήσει φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος έως 2 GW (γιγαβάτ). Έτσι, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και επίσημα η «πράσινη» σύμπραξη της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, μέσω των θυγατρικών τους ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables, έπειτα από τις εγκρίσεις του Συμφωνητικού Συνεργασίας (Head of Terms) από τα Διοικητικά Συμβούλια των εμπλεκόμενων εταιρειών.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Κατασκευών (1,88%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (1,46%), ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (1,04%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (0,23%).

Όπως αναφέρει το insider.gr, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε προς 3μήνου περίπου από τις 590-600 μονάδες, ανήλθε έως τις 820 μονάδες πριν περίπου ένα μήνα και έκτοτε έχασε έδαφος, καταφέρνοντας πάντως να πατήσει κάπου στις 740 μονάδες και να διεκδικήσει υψηλότερα νούμερα (προς τις 775-780 μονάδες). Σε βάθος μήνα υποχωρεί περί το 5%, ενώ στο τρίμηνο έχει κέρδη σχεδόν 20% και στο 6μηνο «γράφει» +26%. Το ίδιο διάστημα (βάσει κλεισίματος της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου), ο FTSE 25 στον μήνα χάνει επίσης 4,5%, ενώ ενισχύεται κατά 20% στο 3μηνο και κατά 26% στο εξάμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider