Bloomberg: Για ΑΜΚ €1 δισ. ετοιμάζεται η Τρ. Πειραιώς τον Μάρτιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Για ΑΜΚ €1 δισ. ετοιμάζεται η Τρ. Πειραιώς τον Μάρτιο

Για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ετοιμάζεται η Τράπεζα Πειραιώς τον επόμενο μήνα, που θα μειώσει το μερίδιο του δημοσίου στην τράπεζα και αντανακλά ένα βήμα προς την ομαλοποίηση.

Ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ελέγχει μερίδιο 61,3%, δήλωσε σε συνέντευξη στο Bloomberg, ότι η Πειραιώς θα εκδώσει ένα ενημερωτικό δελτίο αυτόν τον μήνα και θα αντλήσει κεφάλαια από την αγορά εντός του πρώτου τριμήνου.

Ξεχωριστά, ανώνυμες πηγές με γνώση του ζητήματος, ανέφεραν ότι η τράπεζα θα επιδιώξει να αντλήσει έως και 1 δισ. ευρώ.

"Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το είδος της ΑΜΚ - εάν θα είναι μία διαδικασία εξ ολοκλήρου μέσω αγοράς ή με έκδοση δικαιωμάτων", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Martin Czurda. Το Ταμείο θα ήθελε να δει το μερίδιό του να υποχωρεί κάτω από το όριο του 30%, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση της αγοράς, πρόσθεσε.

Ο Czurda είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε αλλαγές στον νόμο του ΤΧΣ, προκειμένου το Ταμείο να μπορέσει να συμμετάσχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό είναι ένα μέτρο που θα επιτρέψει στο Ταμείο να μπορεί να υποστηρίξει την ΑΜΚ εάν χρειαστεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι το μέγεθος των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τον Czurda. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η συνολική αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν στα 58,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 35,8% επί του συνόλου των δανείων.

"Θέλουμε να δούμε το ποσοστό των NPLs στις τέσσερις συστημικές τράπεζες να υποχωρεί κάτω από το 10% έως τα τέλη του 2021", δήλωσε ο Czurda.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider