Χρηματιστήριο: Για ποιες εισηγμένες αναζωπυρώθηκαν σενάρια και φήμες περί «δημόσιων προτάσεων»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Για ποιες εισηγμένες αναζωπυρώθηκαν σενάρια και φήμες περί «δημόσιων προτάσεων»

Σε κύκλους της χρηματιστηριακής αγοράς δεν περίμεναν βέβαια την ανακοίνωση για εκκίνηση, και επισήμως, της διαδικασίας εξόδου της Forthnet από το χρηματιστηριακό ταμπλό, μετά και την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της δημόσιας προσφοράς για να αναπτύξουν σενάρια για πιθανούς άλλους «στόχους».

Για άλλες εισηγμένες, δηλαδή, στις οποίες ενδέχεται να… «κρύβονται» ανάλογες σκέψεις και διεργασίες, που πηγάζουν από φήμες, κινήσεις στο ταμπλό μέσω πακέτων, από παλιότερες προθέσεις, από χαμηλές εμπορευσιμότητες κ.α. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι για την ώρα, όπως δεν έχει διαψευστεί ένα σενάριο, έτσι και δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι σχετικό, δηλαδή, έχουμε απλά και μόνο εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, ανεξάρτητα αν σε κάποιες περιπτώσεις εισηγμένων «μυρίζουν» διεργασίες.

Και στην αγορά μιλούν για σενάρια καθώς πρόκειται για μια «ευαίσθητη διαδικασία που εμπλέκει διοικήσεις, βασικούς μετόχους, το υπόλοιπο free float και άλλες πλευρές. Υπό αυτή λοιπόν την οπτική γωνία, κυκλοφορούν φήμες και σενάρια για μια σειρά από εισηγμένες των οποίων οι διοικήσεις και οι βασικοί μέτοχοι φέρονται να σχεδιάζουν την έξοδο της εταιρείας τους από το ταμπλό του ΧΑ, μέσα από τη διαδικασία της υποβολής δημόσιας προσφοράς στους μετόχους μειοψηφίας.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, το σενάριο είναι και πιο προχωρημένο, καθώς εμπλέκει πληροφορίες ότι οι βασικοί μέτοχοι προωθούν διαδικασίες «αποτίμησης» της εισηγμένης μέσω ελεγκτικού οίκου, την ώρα που σε άλλες περιπτώσεις η διακίνηση μετοχικών πακέτων ενισχύει τις φήμες που κυκλοφορούν περί δρομολογούμενης υποβολής δημόσιας πρότασης, με στόχο την έξοδο από το ταμπλό. Ποιες εισηγμένες έχουν εμπλακεί σε τέτοια σενάρια μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα; Οι φήμες και τα σενάρια έχουν κάνει λόγο για την AS Company, την Καραμολέγκος, τη ΓΕΚΕ (το ξενοδοχείο President), ενώ στη λίστα έχουν ενταχθεί εκ νέου και τα ονόματα των Ιασώ, Newsphone.

Το κατά πόσο οι διοικήσεις και οι βασικοί μέτοχοι των παραπάνω εισηγμένων, όπως και 2-3 ακόμα που έχει βάλει «υπό παρακολούθηση» η αγορά, προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση ή αν, ακόμα και αν έχουν τέτοια σχέδια, περιμένουν να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να απευθύνουν δημόσια πρόταση με στόχο την έξοδό τους από το ταμπλό, αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση που παρατηρείται αυξημένο ποσοστό συγκέντρωσης μετοχών, ή χαμηλή εμπορευσιμότητα, η αγορά σπεύδει να βάλει την «ταμπέλα» μιας «πιθανής δημόσιας πρότασης», δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, είναι «κοινό μυστικό» στα χρηματιστηριακά γραφεία ότι όντως υπάρχουν «σκέψεις» σε κάποιες διοικήσεις και βασικούς μετόχους για το κατά πόσο είναι σκόπιμο να «βγάλουν» την εταιρεία εκτός Χρηματιστηρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider