Χρηματιστήριο: Στα απόνερα του 2020 ο Ιανουάριος, με απώλειες άνω του 7%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Στα απόνερα του 2020 ο Ιανουάριος, με απώλειες άνω του 7%

«Τρενάκι του τρόμου» θυμίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών με την μεταβλητότητα να ιδιαίτερα έντονη και το Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να ισορροπήσει πέριξ των 750 μονάδων.

Η εγχώρια αγορά αναζητεί «καύσιμα» για αναρριχηθεί υψηλότερα, ωστόσο το τοπίο που διαμορφώνεται στην οικονομία, αλλά και γύρω από την πορεία της πανδημίας με τις μεταλλάξεις του στελέχους του κορονοϊού, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Καταλυτικός είναι και ο ρόλος των εμβολίων, με τα προγράμματα και τους σχεδιασμούς να πηγαίνουν πίσω.

Παράλληλα, η εικόνα αδράνειας σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις που βρίσκονται σε ζύμωση δεν προσέφερε κάποια βοήθεια

Έτσι την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,64% στις 749,46 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ και τον όγκος στα 30,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,63% κατέγραψε ο FTSE 25, στις 1.782,15 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να συνεχίζει τα άχαρα σκαμπανεβάσματα καθώς μετά το χθεσινό +7% επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος κλείνοντας με απώλειες 3,03% στις 443,24 μονάδες.

Με αυτό τον τρόπο ο Ιανουάριος φάνηκε να πιάνει το νήμα από το αρνητικό 2020, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 7,35%, τον FTSE 25 να διολισθαίνει 7,88% και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει «βουτιά» 14,59%. Συνολικά εξανεμίστηκαν 3,1 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης.

Η μετοχή της Alpha Bank κατέγραψε απώλειες 4,38%, της Εθνικής Τράπεζας 2,94%, της Eurobank 2,24% και της Τράπεζας Πειραιώς 2,17%.

Βαριές απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Ελλάκτωρ στο 4,76%, του ΑΔΜΗΕ 3,04% και της Aegean 2,38%. Σημαντικά στηρίγματα βρέθηκαν από τους αγοραστές στη ΔΕΗ που έκλεισε στο +3,9% στην Τέρνα Ενεργειακή που έκλεισε στο +1,88% και στον τίτλο της Μυτιληναίος που ενισχύθηκε 1,77%.

Σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακής «τεχνικά,το κλείσιμο κάτω από τις 780 μονάδες δεν άφησε πολλά περιθώρια και η διαφυγή της συσσώρευσης ήταν έντονη. Η ενεργοποίηση περισσότερων αγοραστών στα επίπεδα των 725 μονάδων ήταν κυρίως λόγω της εμφάνισης έντονων υποτιμήσεωντων ταλαντωτών σε ωριαίο και ημερήσιο επίπεδο.Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει ακόμα καθώς οι αγοραστές θα χρειαστούν κλεισίματα πάνω από τις775 μονάδες για να αποκατασταθεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

Μέχρι να συμβεί αυτό η πιο αξιόπιστη στήριξη θα παραμένει η ζώνη των 700 –710 μονάδων όπου εκτός από την προηγούμενη συσσώρευση του Νοεμβρίου κινείται παράλληλα και ο κινητός Μέσος Όρος των 200 ημερών, σημείο αναφοράςγια τους αγοραστές και πιθανόταταη κυριότερη ζώνη άμυνας. Η αποκλιμάκωση τηςπτωτικής δυναμικής είναι ένα μικρό κέρδος για τουςαγοραστές ωστόσο οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στην διαμόρφωση της τάσης».

Α. Β

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider