Pictet: Τα 4 σενάρια για τις αγορές το 2021 - Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Pictet: Τα 4 σενάρια για τις αγορές το 2021 - Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι
Εξαιρετικά επικίνδυνη τροπή μπορεί να πάρει η «bullish» στάση των επενδυτών όπως αναφέρει σε ανάλυσή της, η ελβετική Pictet για τις προοπτικές των αγορών το 2021.

Εξαιρετικά επικίνδυνη τροπή μπορεί να πάρει η «bullish» στάση των επενδυτών όπως αναφέρει σε ανάλυσή της, η ελβετική Pictet για τις προοπτικές των αγορών το 2021.

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η αισιοδοξία για την παγκόσμια ανάπτυξη και την κερδοφορία έχει φτάσει σε υψηλό 20 ετών, ενώ παράλληλα η μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτών (66%) εντοπίζει πλέον πως σε μακροοικονομικό επίπεδο βρισκόμαστε σε ένα «πρώιμο κύκλο» και όχι σε μια περίοδο ύφεσης. Από την άλλη για τους fund managers (FMS) τo επίπεδo μετρητών έχει φτάσει στο 4,1% από 4,4%, χαμηλότερα από τα επίπεδα προ-πανδημίας (στο 4% σήμα πώλησης), ενώ αναμένουν πως τα small caps θα υπεραποδώσουν.

Oι επενδυτές παραμένουν overweight για τις μετοχές (net overweight 46% έναντι 18% το Σεπτέμβριο, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2018), αγγίζοντας μία ακραία «bullish» τάση και underweight για τα ομόλογα, με εναλλαγή στις αναδυόμενες αγορές, στα small caps, στις value μετοχές και στις τράπεζες.

Στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη θα φτάσει το 4,1% το 2021, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται οριακά στο 0,5%. Τα εταιρικά κέρδη θα ενισχυθούν κατά 49,7% (downside risk) με τις αποδόσεις των ομολόγων στην περιοχή να φτάνουν το 0,3%. Σε αυτό το σκέλος η Pictet σημειώνει πως για πρώτη φορά σε καμία από τις μεγάλες αγορές ομολόγων, δεν εντοπίζονται αποδόσεις άνω του 5,5%.

insider

Contrarian trades: Οι «full bull» ποντάρουν στο άνοιγμα των οικονομίων μέσω long στην Ιαπωνία, την Ευρωζώνη, τη Βρετανία και τις μετοχές ενέργειας, εν αντιθέσει με τους «bears» που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε πιο επίπεδες καμπύλες απόδοσης, όπως είναι η θέση long σε staples, σε ομόλογα και short στα small caps.

Τα πιο δημοφιλή trades των θεσμικών επενδυτών για το 2021 είναι:

  • long στις αναδυόμενες αγορές
  • long στις μετοχές της τεχνολογίας
  • long στον S&P500 και
  • long στο πετρέλαιο

Όπως αναφέρει η Pictet, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές παραμένει ο κορονοϊός, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται o κίνδυνος μιας «φούσκας» στον κλάδο της τεχνολογίας, με τη δημοσιονομική «κόπωση» να ακολουθεί.

Τα 4 σενάρια της Pictet

Στο βασικό σενάριο που εξετάζει η ελβετική τράπεζα (50% πιθανότητα επαλήθευσης) με το χαρακτηρισμό «2010-redux», τα κέρδη θα ενισχυθούν κατά 20% - 30% το 2021, με το δείκτη P/E (τιμή προς κέρδη) να καταγράφει πτώση από 10% έως 15%, τη μερισματική απόδοση (D/Y) στο 2%, και τις μετοχές να ενισχύονται κατά 10%-15%. Βασικά χαρακτηριστικά, είναι η μέτρια άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων, με σταθεροποίηση των spreads, και αδύναμο δολάριο.

Από την άλλη, στο «boom» σενάριο, η κερδοφορία θα ενισχυθεί κατά 30% - 40% με το P/E να κυμαίνεται από 0%-10%. Οι μετοχές θα καταγράψουν «άλμα» από 30% έως 50%, με πιο σφιχτά spreads. Οι πιθανότητες για αυτό το σενάριο φτάνουν το 20% όπως και στο «doom» σενάριο, δηλαδή το αρνητικό, κατά το οποίο τα κέρδη θα μειωθούν κατά 10% - 20%, και ο δείκτης P/E θα καταγράψει πτώση της τάξεως του 20% - 30%. Αντίστοιχα, οι μετοχές θα «βυθιστούν» έως και 50%, με τα spreads και το δολάριο να ενισχύονται. Σε αυτό το σενάριο της Pictet, η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2021, «τραβώντας» τις χώρες προς τα κάτω, ενώ δε θα υπάρξει κάποια σημαντική βελτίωση στο μέτωπο της πανδημίας.

Τέλος, στο σενάριο που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες επαλήθευσης (10%), με την ονομασία «1987-redux» κατά το οποίο η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο, με ανάκαμψη τύπου «V», τα κέρδη θα αυξηθούν έως και 40%. Οι μετοχές θα ενισχυθούν περίπου κατά 5%, με τo P/E να μειώνεται από 25% έως 35%, και τις αποδόσεις των ομολόγων να ενισχύονται κατά 100 μ.β. περίπου με «σφιχτά» spread.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider