Πετρέλαιο: Γιατί καθυστερεί η ανάκαμψη της αγοράς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Γιατί καθυστερεί η ανάκαμψη της αγοράς
Η αγορά πετρελαίου κινείται προς την εξισορρόπηση, αλλά αυτή η διαδικασία πιθανότατα θα διαρκέσει πολλούς μήνες.

Αμέσως μετά από την πτώση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 20% τον Απρίλιο, οι αναλυτές προέβλεψαν ότι η κατανάλωση θα ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και, υποστηριζόμενη από τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ + και τις περικοπές των ΗΠΑ, θα βοηθούσε την εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου. Μέχρι τον Ιούλιο, η ζήτηση πετρελαίου είχε αντισταθμίσει τις περισσότερες από τις απώλειες που σημειώθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο, αλλά η ανάκαμψη άρχισε να ταλαντεύεται με την επανεμφάνιση νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ινδίας και της Ευρώπης.

Η μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον COVID-19 και η πορεία της οικονομικής ανάκαμψης άρχισαν να επιβαρύνουν την αγορά πετρελαίου και τις τιμές στα τέλη του καλοκαιριού όταν έγινε σαφές ότι το 2020 δεν θα ήταν το έτος της εξισορρόπησης της αγοράς πετρελαίου, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων.

Τα αποθέματα μειώνονται στον κορυφαίο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ο ρυθμός είναι πολύ αργός. Η αγορά κινείται προς την εξισορρόπηση, αλλά αυτή η διαδικασία πιθανότατα θα διαρκέσει πολλούς μήνες και σίγουρα περισσότερο καιρό από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Κάποια νέα δεδομένα ασκούν πιέσεις στο πετρέλαιο και καθιστούν αδύνατη μια ακριβή πρόβλεψη για την πορεία της ζήτησης. Τέτοια είναι η αβεβαιότητα για το πότε θα υπάρξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, η συμπεριφορά των καταναλωτών η οποία έχει αλλάξει λόγω της τηλεργασίας, οι αλλαγές που επιφέρουν οι εικονικές εταιρικές εκδηλώσεις και τα συνέδρια καθώς και ο περιορισμός των ταξιδιών και των μετακινήσεων.

Η εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου εξαρτάται επίσης από τις μελλοντικές πολιτικές του ομίλου ΟΠΕΚ +, ο οποίος σχεδιάζει να μειώσει επιπλέον τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου από 7,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο του 2021.

Οι εβδομαδιαίες αναφορές αποθεμάτων στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρείχαν κάποια ενθαρρυντικά σημάδια τις τελευταίες εβδομάδες. Όμως, ακόμα, απέχουμε πολύ από την εξισορρόπηση της αγοράς.

Η μείωση των αποθεμάτων πραγματοποιείται ήδη, αλλά η εξισορρόπηση θα διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο και θα μπορούσε να εκτροχιασθεί από αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση των κρουσμάτων, ειδικά στην εποχή της γρίπης αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ένα εμβόλιο «θα φωτίσει σημαντικά» το σενάριο ζήτησης / προσφοράς, αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή, «οι μεγάλες αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι θα συνεχίσουν να αποσταθεροποιούν την αγορά πετρελαίου και να επηρεάζουν τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης».

Πηγή: oilprice.com

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider