Κάτω από το 1% το ελληνικό 10ετές - Ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα για την Societe Generale

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάτω από το 1% το ελληνικό 10ετές - Ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα για την Societe Generale
Από την αρχή του έτους το ελληνικό 10ετές έχει καταγράψει πτώση 31,84% και το 5ετές 51,25%.

Έντονη υποχώρηση καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων την Παρασκευή, κάτι που έγινε ορατό ήδη από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης.

Η αναζήτηση αποδόσεων από τους επενδυτές σε ένα περιβάλλον χαμηλών αλλά και αρνητικών, η αποκλιμάκωση σε ένα βαθμό των γεωπολιτικών εντάσεων και η ψυχολογία της αγοράς οδηγούν σε περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές να υποχωρεί κατά 2,61% στο 0,990% με το spread στις 153,7 μ.β το 5ετές 3,72% στο 0,271% και το 15ετές 4,36% στο 1,140%. Από την αρχή του έτους το ελληνικό 10ετές έχει καταγράψει πτώση 31,84% ενώ το 5ετές έχει σημειώσει «βουτιά» 51,25%.

Ισχυρός είναι και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς το τεράστιο δίχτυ προστασίας που έχει απλώσει πάνω από την ζώνη των ευρωπαϊκών ομολόγων έχει φέρει το ελληνικά ομόλογα -και ευρύτερα της περιφέρειας- στις πρώτες θέσεις των επενδυτών. Συνολικά από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ αγόρασε στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP- Pandemic Emergency Purchase Programme) ελληνικά ομόλογα ύψους σχεδόν 12 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά θα αγοράσει περισσότερα από 27 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα. Παράλληλα αναλυτές εκτιμούν πως θα υπάρξει νέα αύξηση του PEPP κατά 500 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο φτάνοντας έτσι από τα 1,35 τρισ. ευρώ που είναι σήμερα, στα 1,85 τρισ. ευρώ, επεκτείνοντας παράλληλα τις αγορές μέχρι τα τέλη του 2021 από τον Ιούνιο που αποτελούσε ορόσημο.

Όπως σημειώνει ο Adam Kurpiel επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Societe Generale στο insider.gr το «κυνήγι» των αποδόσεων συνεχίζεται στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, με τα ελληνικά να παραμένουν ελκυστικά μετά τις φετινές εκδόσεις και τα υψηλά αποθεματικά που διατηρεί η χώρα. Ο Adam Kurpiel αναφέρει πως θα είχε λογική μια νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές πριν το τέλος του έτους, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν αποδόσεις και καλές συνθήκες αγοράς σε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί η αβεβαιότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider