Με κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τετάρτη, με τον Γενικό Δείκτη να «πιάνει» τις 640 μονάδες, βάζοντας πλώρη για τις 650 μονάδες που αποτελεί τη μεγάλη αντίσταση.
Η αγορά έλαβε ώθηση και από το re-opening του 10ετούς τίτλου που συγκέντρωσε προσφορές 18,2 δισ. ευρώ.
Την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,72% στις 644 μονάδες, βρισκοντας αντιστάσεις στις 646 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 39,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 767 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,80%, στις 1.542 μονάδες, ενώ αντίθετη πορεία με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap στο -0,20% στις 841 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,65% στις 334 μονάδες.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ (+2,49%), της Lamda Development (+1,96%), της ΔΕΗ (+1,88%), της Πειραιώς (+1.78%), της Jumbo (+1,70%) και της ΕΥΔΑΠ (+1,67%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Σαράντης (-2,71%), της Τιτάν (-1,05%) και της Aegean Airlines (-0,84%).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+2,46%), της Ακίνητης περιουσίας (+1,78%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+1,67%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Τεχνολογίας (-1,25%) και των Κατασκευών (-0,47%).
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 8.942.465 και 6.613.839 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν o OTE με 6,419 εκατ. ευρώ και η Lamda Development με 4,765 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από το δεκαετές ομόλογο
Τεράστιο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η επανέκδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου λήξης 2030 με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ.
Μετά τη σημερινή έκδοση το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές από την αρχή του χρόνου 10 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως αρχικώς στόχος του ΟΔΔΗΧ για φέτος ήταν η έκδοση ομολόγων ύψους 4 δισ. - 8 δισ. ευρώ, ωστόσο, μετά την πανδημία το ανώτατο όριο αυξήθηκε.
Οι συνολικές προσφορές που δέχθηκε το Ελληνικό Δημόσιο ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,23%, έναντι του ενδεικτικού επιτοκίου 1,33% που είχε δοθεί από τον ΟΔΔΗΧ στους αναδόχους.
Να σημειωθεί πως σήμερα το δεκαετές ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση 1,12% στην δευτερογενή αγορά, κάτι που σημαίνει πως η Ελλάδα θα πληρώσει πρακτικά ελάχιστο premium έναντι των χρεογράφων που τελούν υπό διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά.
Ανάδοχοί της έκδοσης ήταν οι Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.
Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί η κατανομή του χρεογράφου , ήτοι σε ποιους επενδυτές κατέληξε.