Προς αναθεώρηση το πλαίσιο λειτουργίας του Συνεγγυητικού

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς αναθεώρηση το πλαίσιο λειτουργίας του Συνεγγυητικού
Το Συνεγγυητικό είναι ένας θεσμός με ένα αιώνα παράδοση που δημιουργήθηκε για να αποζημιώνει τους πελάτες - επενδυτές των χρηματιστηριακών εταιρειών στην περίπτωση που λόγω μόνιμης και οριστικής αδυναμίας τους δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους από παρασχεθείσες προς αυτούς επενδυτικές υπηρεσίες.

Αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών δρομολογεί η κυβέρνηση.

Για όσους δεν το γνωρίζουν το Συνεγγυητικό είναι ένας θεσμός με ένα αιώνα παράδοση που δημιουργήθηκε για να αποζημιώνει τους πελάτες - επενδυτές των χρηματιστηριακών εταιρειών στην περίπτωση που λόγω μόνιμης και οριστικής αδυναμίας τους δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους από παρασχεθείσες προς αυτούς επενδυτικές υπηρεσίες.

Με τα χρόνια μέλη του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών εκτός από τις χρηματιστηριακές εταιρείες (Α.Ε.Π.Ε.Υ), έγιναν οι τράπεζες που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες , οι Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α.Ε.Δ.Α.Κ.), οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης (Α.Ε.Ε.Δ.) που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες, κ.α..

Η μεταρρύθμιση συγκεκριμένων προβλέψεων της νομοθεσίας που διέπει ο Συνεγγυητικό κρίθηκε επιβεβλημένη από την κυβέρνηση. Προς το σκοπό αυτό με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού συστάθηκε 11μελης νομοπαρασκευαστική επιτροπής για την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, της οποίας θα προεδρεύει η Ελένη Βρέντζου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.

Ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) ορίσθηκε στην επιτροπή ο Μιχάλης Καραμανώφ, επικεφαλής της ομώνυμης χρηματιστηριακής.

Έργο της επιτροπής θα είναι η σύνταξη σχεδίου νόμου με το οποίο θα επικαιροποιείται το πλαίσιο λειτουργίας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, ως προς τη διακυβέρνησή του, τη σύνθεση και λειτουργία του ιδίως σε σχέση με τους νόμους 4335/2015 και 4514/2018 και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Ζαββού, η επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της εντός έξι μηνών από τη σύστασή της, ήτοι έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider