Ο «Ηρακλής» λυγίζει τις τραπεζικές μετοχές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο «Ηρακλής» λυγίζει τις τραπεζικές μετοχές
Στην καθυστέρηση του σχεδίου για την εξυγίανση των τραπεζών μέσω τιτλοποιήσεων αποδίδουν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές τις μαζικές ρευστοποιήσεις.

Πτωτικό σπιράλ ακολούθησαν την εβδομάδα που πέρασε οι τραπεζικές μετοχές, λυγίζοντας υπό το βάρος της αβεβαιότητας για τη συστημική λύση «Ηρακλής» που περιμένει το πράσινο φως από τη Φρανκφούρτη.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αναφέρουν στο insider.gr ότι η καθυστέρηση στην έγκριση του σχεδίου για την εξυγίανση των τραπεζών μέσω τιτλοποιήσεων έχει κοστίσει σημαντικά στο τραπεζικό ταμπλό, καθώς οι ανησυχίες για μη μηδενικό risk weight εντείνονται. Θυμίζεται ότι εφόσον ζητηθούν πρόσθετες εγγυήσεις για την παροχή της κρατικής εγγύησης στις τιτλοποιήσεις μέσω του «Ηρακλή», η λύση ουσιαστικά καθίσταται ασύμφορη.

Ο λόγος που οι τραπεζικοί τίτλοι κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 8% σε εβδομαδιαίο επίπεδο και 14% από την αρχή του έτους συνοψίζεται σε μία φράση «διάψευση προσδοκιών», αναφέρουν πηγές της αγοράς. Οι υπερβολικές προσδοκίες που έχει χτίσει το επιτελείο της κυβέρνησης γύρω από τον «Ηρακλή» φαίνεται πως έχει γυρίσει μπούμερανγκ για την ελληνική αγορά, η οποία παραμένει ρηχή όσο δεν προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις.

Την ίδια ώρα, η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών δεν πείθει τα funds ότι θα βελτιωθεί θεαματικά καθώς αφήνουν πίσω τους τα κόκκινα δάνεια. Ο αναβαλλόμενος φόρος συνεχίζει να επιβαρύνει την εικόνα των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό -ιδίως όταν το πρόβλημα αυτό δεν το λύνει ούτε η λύση που προκρίνει ο υφυπουργός αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργος Ζαββός.

Το μεγάλο «στοίχημα» για τις συστημικές τράπεζες είναι η οργανική κερδοφορία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις νέες χορηγήσεις -οι οποίες δεν εμφανίζουν τα αναμενόμενα σημάδια ανάκαμψης το 2020, παρά τους φιλόδοξους στόχους που έχουν θέσει για φέτος και οι τέσσερις διοικήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider