«Καμπανάκι» από τους αναλυτές: Δεδομένο το οικονομικό πλήγμα του κοροναϊού στις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» από τους αναλυτές: Δεδομένο το οικονομικό πλήγμα του κοροναϊού στις αγορές
Έξι αναλυτές προβλέπουν το μέγεθος της επίδρασης του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία. Στο επίκεντρο τα ομόλογα και οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Τι προτείνουν.

Αντιμέτωπες με τους κινδύνους που γεννά η ταχύτατη εξάπλωση του κοροναϊού βρίσκονται οι διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το μέγεθος του οικονομικού αντίκτυπου που θα έχει η μετάδοση του ιού.

Έξι κορυφαίοι αναλυτές, μεγάλων επενδυτικών οίκων, ξεδιπλώνουν τις εκτιμήσεις τους στο Bloomberg και αναλύουν τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει ο ιός στις διεθνείς αγορές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Μερίδα αναλυτών αναμένει μειώσεις επιτοκίων και χαλαρότερη οικονομική πολιτική, χωρίς ωστόσο να έχει εξεταστεί σε βάθος ένα χρονοδιάγραμμα περιορισμού του κοροναϊού.

Deutsche Bank

O αναλυτής της Deutsche Bank Jim Reid αναφέρει ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός των 132 θανάτων από τον κοροναϊό (τελευταία ενημέρωση) αποτελεί ένα κλάσμα των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως από την εποχική γρίπη. Ο αναλυτής εστιάζει στη μακρά μεταδοτική περίοδο. «Ο ιός SARS είχε υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας 9,6% έναντι 2,8% που έχει μέχρι στιγμής ο κοροναϊός. Η Κίνα αντέδρασε πολύ πιο γρήγορα για τον κοροναϊό από ό,τι για τον SARS, ενώ παράλληλα κυριαρχεί ένα διαφορετικό πρότυπο που κάνει την ανάλυση δύσκολη».

Nordea Investment Funds

Αρνητικές συνέπειες στην κινεζική οικονομία βλέπει ο Sebastien Galy μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού. «Η Κίνα επιβραδύνεται. Το σοκ αυτής της υγειονομικής κρίσης είναι πιθανό να έχει δυσμενείς επιπτώσεις 1% έως 1,5% στην κινεζική ανάπτυξη που πιθανόν να τρέξει με ρυθμό 4,7%. Αρκετές στρατηγικές carry trade (δανεισμός με χαμηλό επιτόκιο και επένδυση σε υψηλή απόδοση) θα δίνουν εντολές πώλησης στα «ράλι» για να καλύψουν τα περιορισμένα κέρδη στις μετοχές, ενώ πολλοί θα μειώσουν την έκθεση, αντλώντας στοιχεία από το δείκτη μεταβλητότητας VIX. Η Fed θα διατηρήσει την εξυπηρετική της πολιτική. Μέχρι τότε, συνεχίζουμε να προτείνουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει καλυμμένα ομόλογα, μετοχές κατασκευαστικών εταιρειών και real estate.

Societe Generale

Στη νομισματική πολιτική στέκεται ο αναλυτής Kit Juckes τονίζοντας πως θα υπάρξει μεγαλύτερη πίεση για πολιτικές χαλάρωσης στη Κίνα με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες να εξετάζουν τον αντίκτυπο του ιού. Όπως τονίζει ο αναλυτής της Societe Generale «θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις από την εκδήλωση του ιού, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο καιρό θα διαρκέσει και συνεπώς πόσο μεγάλο θα είναι το οικονομικό χτύπημα. Θα επικρατήσει καθοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων. Η αγορά συναλλάγματος θα μοιραστεί ανάμεσα στην αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων και αποδόσεων: το δολάριο και το γιεν είναι οι νικητές, το ευρώ και τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, με έκθεση στην Κίνα, είναι οι χαμένοι».

Pepperstone Group

«Αυτό που προσπαθούμε να κατανοήσουμε είναι ο οικονομικός αντίκτυπος που προκαλείται από το κλείσιμο των συγκοινωνιακών συνδέσεων και την επιβολή αυστηρών ταξιδιωτικών ελέγχων στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, καθώς και από την απομόνωση 14 πόλεων και εκατομμυρίων ανθρώπων» αναφέρει ο αναλυτής Chris Weston. «Ίσως χρειαστεί να περιμένουμε για εβδομάδες έως ότου υπάρξει μια επίσημη εικόνα των δεδομένων με σαφήνεια». Χωρίς ξεκάθαρο σήμα για την εξέλιξη του ιού ο Weston αναφέρει «στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, βλέπουμε ότι μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης του επιτοκίου τον Νοέμβριο (από τον Δεκέμβριο) είναι πιθανή, με τις αποδόσεις του 2ετούς και 5ετούς ομολόγου να υποχωρούν κατά 5 και 6 μονάδες βάσης».

TD Securities

Στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις αγορές αναφέρεται ο αναλυτής Priya Misra. Ο ίδιος τονίζει πως «αποσύρουμε τη θέση long για τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα σε απόδοση 1,6%, καθώς η απόδοση κινδύνου δεν είναι πλέον ελκυστική, δεδομένης της αβεβαιότητας. Ωστόσο, τα ομόλογα παραμένουν επιλογές αντιστάθμισης κινδύνου και θα επωφεληθούν. Η αγορά δείχνει πως αναμένει μειώσεις επιτοκίων από τη Fed».

Rabobank

Ο Richard McGuire της Rabobank αναφέρει πως οι επενδυτές θα αναζητήσουν επενδυτικά καταφύγια σε περιφερειακές αγορες. Συγκεκριμένα, ο McGuire έχοντας τον ιό SARS ως μοντέλο τονίζει πως «τα ομόλογα των περιφερειακών αγορών προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο μπροστά στις άγνωστες επιπτώσεις από τον κοροναϊό. Μια γρήγορη συγκράτηση του ιού είναι πιθανό να προκαλέσει μια απότομη αναστροφή του κλίματος της αγοράς. Αντίστροφα, η συνεχιζόμενη ανησυχία είναι πιθανό να οδηγήσει ακόμη χαμηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων ως ασφαλή καταφύγια φτάνοντας ακόμα και σε αρνητική περιοχή, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να υποχρεωθούν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις με υψηλότερες αποδόσεις όπως ομόλογα της περιφέρειας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider