08-11-2015 | 21:57

Αβέβαιη η εκταμίευση των 2 δισ - Ανοιχτό το θέμα των κόκκινων δανείων

Μοιράσου το
Αβέβαιη η εκταμίευση των 2 δισ - Ανοιχτό το θέμα των κόκκινων δανείων

Σε γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση εξελίσσονται τα «κόκκινα δάνεια».Οι αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις του περασμένου Σαββατοκύριακου δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα με το οικονομικό επιτελείο να συνεχίζει να επιμένει ότι δεν θα υποχωρήσει αναφορικά με  τα οικονομικά κριτήρια που θεωρεί ότι πρέπει να ισχύσουν για τη ρύθμιση του Νόμου Κατσέλη. Και αυτό  τη ίδια ώρα που οι δανειστές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δοθούν τα 2 δισ. ευρώ της  δόσης εάν δεν  υπάρξει συμφωνία.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περάσει στην ελληνική κοινή γνώμη και στους βουλευτές του κυβερνητικού στρατοπέδου τα περί «έντιμου συμβιβασμού» οι αντιδράσεις που εισπράττει είναι τόσο μεγάλες που αναγκάζεται να οπισθοχωρήσει επαναφέροντας τα περί πολιτικής λύσης του θέματος, αν και ξέρει ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Οι γενναιόδωρες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη όλους τους προηγούμενους μήνες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Ήδη από τις 500.000 ευρώ αντικειμενική αξία που είχε  δηλώσει πέρσι ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης για την προστασία της πρώτης κατοικίας σήμερα το όριο έχει ψαλιδιστεί στις 200.000 ευρώ για άγαμο και έως  325.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά. Όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη εάν η κυβέρνηση θέλει τα 2 δισ ευρώ της δόσης, αφού οι δανειστές μιλούν για 120.000 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά φέρεται έτοιμη να υποχωρήσει  και να διασφαλίσει την κάλυψη του 65% των δανειοληπτών ίσως και λιγότερων μέσω του νόμου Κατσέλη από 72% που ήταν η αρχική πρόταση της. Αυτό σημαίνει ότι ο πήχης των κριτηρίων κατεβαίνει σημαντικά.

Ωστόσο τα κόκκινα δάνεια αποτέλεσαν προεκλογικό σύνθημα για το ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα έχει εγκλωβιστεί σε αυτό, προκαλώντας παράλληλα πρόβλημα και στο τραπεζικό σύστημα καθώς, στη λογική ότι θα υπάρχει πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια έχουν ήδη φτάσει τα 107 δισ. ευρώ όταν στο τέλος του 2014 μόλις που έφταναν τα 80 δισ.ευρώ.

Στη σημερινή σύσκεψη του Eurogroup κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν θα εγκριθεί η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ ή εάν θα υπάρξουν εκπλήξεις και προς ποια κατεύθυνση στην κυβέρνηση πάντως ανησυχούν γιατί τα κόκκινα δάνεια ήταν και παραμένει το αγκάθι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον χρόνο όμως πλέον να έχει τελειώσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.