Ποινή φυλάκισης έξι ετών χωρίς αναστολή ζήτησε σήμερα ο ελβετός ομοσπονδιακός εισαγγελέας, Κάρλο Μπουλέτι, για τον Herve Falciani, πρώην εργαζόμενο της τράπεζας HSBC- Ελβετίας.

Σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS, ο εισαγγελέας ζήτησε ο κατηγορούμενος να καταδικαστεί για οικονομική κατασκοπεία, κλοπή δεδομένων και παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Για τον εκπρόσωπο της εισαγγελικής αρχής της Συνομοσπονδίας, ο γαλλο-ιταλός πολίτης, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί στη δίκη του - η δίκη ερήμην διεξάγεται ενώπιον του ομοσπονδιακού ποινικού δικαστηρίου στη Μπελιντζόνα, στο νότιο καντόνι Τιτσίνο -  δεν είναι ένας άνθρωπος που κρούει απλά τον κώδωνα του κινδύνου, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. «Όλη η οικοδόμηση του λευκού ιππότη δεν είναι παρά ένας ιστός από ψέματα», δήλωσε ο εισαγγελέας αρχίζοντας την αγόρευσή του, η οποία διήρκεσε λιγότερο από τρία τέταρτα της ώρας.

Ο εισαγγελέας απαρίθμησε, επίσης, τις διάφορες φάσεις της παράνομης δραστηριότητας που ανέπτυξε ο Φαλσιανί, υπενθυμίζοντας αρχικά τα πρώτα στάδια, όταν το 2006 απέκτησε και προετοίμασε τα στοιχεία της τράπεζας HSBC, στην οποία εργαζόταν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έτος 2007, κατά το οποίο ο πρώην εργαζόμενος της τράπεζας προσπάθησε να θέσει προς πώληση τα εν λόγω στοιχεία εκμεταλλευόμενος αρχικά τις επαφές που είχε στη Σαουδική Αραβία και προσεγγίζοντας στη συνέχεια τις λιβανέζικες τράπεζες, πριν διαβιβάσει τα στοιχεία σε ξένες κρατικές υπηρεσίες. «Δεν ξέρουμε αν ο Φαλσιανί πληρώθηκε για να διαβιβάσει τα στοιχεία αυτά σε ξένες κρατικές υπηρεσίες, αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό» για μια καταδικαστική απόφαση, δήλωσε.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η οικονομική κατασκοπεία έχει αποδειχθεί λαμβάνοντας κανείς υπόψη αφενός τη χρονική διάρκεια της παράνομης δραστηριότητας και αφετέρου την αξία των απορρήτων που δημοσιοποίησε που στοίχισαν στην Ελβετία μια διπλωματική κρίση. Δεδομένων των περιστάσεων και της εγκληματικής ενέργειας του κατηγορούμενου, ο εισαγγελέας ζήτησε εξαετή ποινή φυλάκισης ενώ η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής.

Στα ίχνη του από το 2008

Υπενθυμίζεται ότι ο Φαλτσιάνι ο οποίος παρέδωσε τον Σεπτέμβριο  στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθήνας Ηλία Ζαγοραίο και τους Εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζουρα και Γιώργο Καλούδη ο Ερβέ Φαλτσιανί, επιπλέον στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ, με ονόματα ελλήνων που συνδέονται με καταθέτες της λίστας, βρίσκεται στο στόχαστρο των ελβετικών υπηρεσιών πληροφοριών (SRC) εδώ και χρόνια

Για τα ελληνικά δεδομένα το όνομά του είχε απασχολήσει εντόνως κατά την προεκλογική περίοδο ο Φαλτσιανί είχε απασχολησει εντόνως την ελληνική κοινή γνώμη όταν εκτός από την κατάθεσή του στους Έλληνες εισαγγελείς παρέδωσε και ένα στικάκι, με πρόσωπο και στοιχεία τα οποια μπήκαν στο μικροσκόπιο της έρευνας της δικαιοσύνης για τη νομιμοποίηση μαύρου χρήματος επιχειρηματιών και όχι μόνο.

Βέβαια, ήδη από τον Ιούλιο του 2008, οι ελβετικές αρχές είχαν λάβει πληροφορίες για ένα πρόσωπο που εμφανιζόταν με το όνομα Ρούμπεν αλ Σιντιάκ και σκόπευε να πουλήσει στις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών τραπεζικά δεδομένα που είχαν κλαπεί από την HSBC Ελβετίας.

Όταν το πρόσωπο αυτό αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν ο Φαλτσιανί διαπιστώθηκε πως ούτε η SRC ούτε οι γερμανικές υπηρεσίες έκαναν τότε κάτι για το θέμα.

Ο υποδιευθυντής της SRC Γιουργκ Μπούλερ εξήγησε ότι δεν στάθηκε δυνατόν να εξακριβωθεί ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο "Αλ Σιντιάκ" και ότι δεν ήταν δυνατόν να αποτανθεί η δική του υπηρεσία σε μυστικές υπηρεσίες τρίτων χωρών "λόγω του ευαίσθητου θέματος της πηγής" της πληροφορίας.

Η SRC αντιλήφθηκε μόλις στις αρχές του 2009 ότι οι ομοσπονδιακές δικαστικές αρχές της Ελβετίας είχαν ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του "Αλ Σιντιάκ" από τον Μάιο του 2008.