Μόλις 72 ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ κι η κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα δρόμου για την εύρεση ισοδύναμων με το βλέμμα στραμμένο στην σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group η οποια θα προετοιμάσει το έδαφος για τις αποφάσεις που θα ληφθούν τη Δευτέρα.

Αργά χθες το βράδυ και μετά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μάλιστα ο πρωθυπουργός συνάντησε το οικονομικό επιτελείο ώστε να συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς καθώς και οι κατευθύνσεις που θα ακολουθήσουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης και ο Γιώργος Χουλιαράκης στις σημερινές επαφές τους με τους δανειστές.

«Αγκάθια» στην κυβερνητική προσπάθεια παραμένουν τα κόκκινα δάνεια και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα οποία η κυβερνηση αναμένεται να ανακοινώσει εντος της ημέρας, όπως ενημέρωσε χθες τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, κατά την εισήγηση των τροπολογιών που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο.

Ισοδύναμα για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Παρόλο που μέχρι χθες το βράδυ ήταν γνωστό ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αυξήσει κατά 5 λεπτά την τιμή της στήλης στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ ώστε να έχει τα αναμενόμενα έσοδα (500 εκατ. ανά έτος), οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν επιφυλάξεις για το μέτρο.

Εκτός από τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι τα πραγματικά έσοδα δεν θα έφταναν το στόχο, σκόπελος παραμένει και η ίδια η σύμβαση που έχει υπογραψεί το δημόσιο με τον ΟΠΑΠ αφού σε αυτήν υπάρχει πρόβλεψη για σταθερό ποσοστό φορολόγησης, γεγονός που απαγορεύει την αύξηση του φόρου.

Aναζητείται συμβιβασμός για τους πλειστηριασμούς

Έντονη παραμένει και η διαβούλευση που διεξάγεται και για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποχωρήσει από τις 200.000 στις 180.000 ευρώ για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς.

Με τη νέα πρόταση, η κυβέρνηση εκτιμά ότι καλύπτεται το 60% των δανειοληπτών  ενώ το «κλειδί» της λύσης αναμένεται να είναι το εισοδηματικό κριτήριο πάνω από το οποίο δεν θα ισχύει η προστασία των κατοικιών των δανειοληπτών και κατά πόσο η κυβέρνηση θα δεχτεί να πέσει κάτω από τα 35.000 ευρώ.

Οι νέες προτάσεις μάλιστα απεστάλησαν ήδη από χθες στους θεσμούς και η ελληνική πλευρά περιμένει πλέον την ανταπόκρισή τους.

Κατά πληροφορίες, θα επαναληφθεί σήμερα η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει και τρίτη τηλεδιάσκεψη το βράδυ με τη συμμετοχή των κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη.

Tο Μέγαρο Μαξίμου πως την Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση για το θέμα των κόκκινων δανείων πάρα τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν μέχρι τώρα.

Πιθανο είναι μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς να συνεχιστούν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου να υπάρξει λύση «που να προφυλάσσει του αδύναμους και να πιάνει τους κακοπληρωτές».

Από πλευράς του το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο πως την Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση για το θέμα των κόκκινων δανείων πάρα τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν μέχρι τώρα.

Επιπλέον με ανακοίνωσή που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών διεύψευδε τις πληροφορίες που ήθελαν να διατηρείται ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

«Η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το ποια θα είναι τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Τα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Όσο για το τρίτο αγκάθι των κόκκινων δανείων που απασχολεί κυβέρνηση και θεσμούς, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες από το βήμα εκδήλωσης για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, δεν αναμένουμε την ολοκλήρωση της στρατηγικής για τη διαχείριση τους πριν το τέλος Νοεμβρίου.

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Με τη θετική ψήφο 153 βουλευτών από τους 280 που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, εκγρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, το βράδυ της Πέμπτης το πολυνομοσχέδιο με τα δεύτερα προαπαιτούμενα.

Η Ν.Δ. ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί άρθρων του νομοσχεδίου, ενώ επί άρθρων ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν «ναι» 153 βουλευτές, «παρών» δήλωσαν εννέα βουλευτές και καταψήφισαν 118 βουλευτές.

Υπέρ επί της αρχής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, «παρών» το Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. Οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως, Φωτεινή Αραμπατζή και Γιώργος Βλάχος απέστειλαν επιστολική ψήφο, η οποία εκφράζει πρόθεση ψήφου, αλλά δεν προσμετράται στην καταμέτρηση.

Ακόμη διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία στα άρθρα 21, 31, 35, 39, 42, 43, 44, 51, 53.

Όλα τα άρθρα εγκρίθηκαν, αλλά ενδιαφέρον παρουσίασε η ψηφοφορία για το άρθρο 53 που δίνει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στο Μέγαρο Μουσικής.

Το άρθρο 53 πέρασε καθώς ψηφίσθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Όμως υπήρξαν διαφοροποιήσεις σε σχέση με την κομματική «γραμμή» από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά που καταψήφισε, την βουλευτή της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη που επίσης καταψήφισε και την βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά που υπερψήφισε.

Από τα κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε όλα τα άρθρα (ωστόσο η Άννα Βαγενά καταψήφισε το άρθρο 53). Η Ν.Δ. καταψήφισε όλα τα άρθρα εκτός από το άρθρο 53 το οποίο υπερψήφισε, ενώ η Σ. Βούλτεψη καταψήφισε όλα τα άρθρα, διαφοροποιούμενη από το κόμμα της. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε όλα τα άρθρα, ενώ δήλωσε «παρών» στα άρθρα 35 και 39. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισε όλα τα άρθρα, αλλά ψήφισε τα άρθρα 39, 44 και 53. Το Ποτάμι καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από τα άρθρα 39, 44 και 53 τα οποία υπερψήφισε. Το ΚΚΕ καταψήφισε όλα τα άρθρα, αλλά υπερψήφισε τα 39, 43, 53 και δήλωσε «παρών» στα 31, 42, 44. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπερψήφισαν όλα τα άρθρα, αλλά καταψήφισαν το άρθρο 53 με εξαίρεση την Ελ. Κουντουρά η οποία υπερψήφισε όλα τα άρθρα. Η Ένωση Κεντρώων καταψήφισε όλα τα άρθρα, αλλά ψήφισε τα άρθρα 35, 39 και 53.