Κλειδί για την εξέλιξη του «παζαριού» που διεξάγεται με τους δανειστές χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων P, Moscovici, που ξεκινάει το απόγευμα με πρώτο σταθμό το Μέγαρο Μαξίμου.

Η παρουσία του Γάλλου Επιτρόπου που έρχεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου F, Hollande αναμένεται να δώσει  μια γεύση  για το πώς αντιμετωπίζει η Κομισιόν,  την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης,  με σημεία αναφοράς  τα κόκκινα δάνεια  αλλά και το ΦΠΑ στην εκπαίδευση και το ασφαλιστικό .

 Η κυβέρνηση  έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες της σε πολιτική λύση αναφορικά με την διευθέτηση των κόκκινων δανείων  θα επιδιώξει να πείσει τον  Ευρωπαίο Επίτροπο   για την ορθότητα της πρότασης της  ώστε  να μην ανοίξει εντελώς η πόρτα για πλειστηριασμούς ακινήτων που συνδέονται με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

 Όχι κάτω των 200.000 ευρώ η αντικειμενική για την πρώτη κατοικία

 Σύμφωνα με πληροφορίες  η ελληνική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι της συζήτησης , το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να μην πέσει κάτω από τις 200.000 ευρώ για την  αντικειμενικής αξίας της κατοικίας   το ζευγάρι και  τις  170.000 ευρώ για άγαμο . Οι  δανειστές ζητούν  το πλαφόν για την προστασία της πρώτης κατοικίας να πέσει στα 120.000 ευρώ,

 Η συνάντηση με του Ευρωπαίου Επιτρόπου  με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα  στις 17.30μμ,στο  Μέγαρο Μαξίμου  και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συναντήσεις  με τον υπουργό Οικονομικών ΕυκλείδηΤσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη (ώρα 18.30, στο υπουργείο Οικονομικών).

 Αύριο Τετάρτη νωρίς το απόγευμα ο κ. Moscovici θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και τον Υφυπουργό Αλέξανδρο Χαρίτση και αμέσως μετά θα επισκεφθούν μαζί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, τις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του οποίου συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δήμητρα Μάρκου